Beslenme

6 Çeşit Süt Ve Aralarındaki Farklar

Özellikle ilk 6 ay bebekler için anne sütünün ne kadar faydalı ve gerekli olduğu biliniyor. 6 aydan sonra ek gıda alımı başlıyor fakat anne sütü kesilmiyor. Anne sütünün yetmediği noktada süt takviyesi gerekebilir fakat burada sadece bebekler ve çocuklar için değil, biz büyükler için de sütten bahsedeceğiz, yani kahvemize ekleyebileceğimiz türden süt.

Aslında her yaşta herkes için süt gerekli. Her çeşit sütün bulunduğu bir rafın önünde kafanız karışabilir, hangisi daha faydalı, hangi sütü içmeliyim ya da çocuğuma hangi sütü içirmeliyim diye… Üretim ve işlevsellik olarak da farklılık gösteren süt çeşitliliği hakkında biraz bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? Özellikle son yıllarda bir moda trendi gibi yayılan veganlar için de süt çeşitleri mevcut, ayrıca belki de markete gitmenize bile gerek yok, evde yapabilirsiniz. İşte ihtiyaçlarınız doğrultusunda tüketebileceğiniz süt çeşitlerinin özellikleri.

Badem sütü

Ülkemizde çok fazla tüketilmese de dünyada çok popüler bir süt çeşididir ayrıca evde yapmak da mümkündür. Badem sütü, kemikleri güçlendirir, antioksidan içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirirken, metabolizmanın çalışmasına yardımcı olan magnezyum, selenyum ve E vitamini içerir. Kolesterol ve laktoz içermeyen badem sütü, düşük sodyum yoğunluğuyla kalbi koruyucu bir besindir. Düşük kalorilidir, karbonhidrat ve şeker ihtiva etmez. Ancak, soya sütü ve inek sütü ile karşılaştırmak gerekirse, onlara göre protein eksiği vardır. Ayrıca vegan olanlar için de uygundur. 🙂

İnek sütü

Dünyada en popüler süttür, ineklerin memelerinin sağılmasıyla üretilir. Yüksek protein içerir, vücudun proteini sentezlemek için ihtiyacı olan amino asiti barındırır. Kalsiyum ve B12 vitamini içerir. Bir kişinin günlük ihtiyacı olan tüm kalsiyumu buradan alması mümkündür, ayrıca doğal hayvansal B12 vitaminini de buradan alabilir. Bu vitamin beyin ve sinir sistemi için önemlidir, kan dolaşımı sağlığı için de faydalıdır. İnek sütü, güçlü kemik ve kas yapısı için gereklidir. Alkali bir sıvı olduğu için ağız içi asit oluşumunu, plak oluşumunu ve diş çürümelerini de önler. Negatif yönü ise, doymuş yağ oranı yüksek bir sıvı olmasıdır. Örneğin 1 fincan tam yağlı inek sütünde, 4,6 gram doymuş yağ vardır.

Kenevir sütü

Kenevir sütünü de aktarlardan kenevir tohumu alıp, evde yapmak mümkündür. 1 kilo kenevirden 3 kiloya yakın süt çıkmaktadır, aynı zamanda veganlar için uygun olan bir süt çeşididir, inek sütüne alternatif olarak gösterilebilir. Organik, bitkisel olan kenevir sütü amino asit, demir, kalsiyum, Omega 3 içerir ve kolesterol ile kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcıdır. Fakat diğer sütlere göre daha fazla yağ içerir.

Kefir

Yoğurt kıvamında ve tadında olan kefir fermente bir içecektir, inek, keçi veya koyun sütünden yapılır. Evde yoğurt yapmaya benzer şekilde üretilebilir, yapması çok kolaydır. Organik, konvansiyoneldir, dondurulmuş kefir ve peynir, şişelenmiş halde marketlerde satılır. Kalsiyum, protein, D vitamini ve B12 açısından zengindir, probiyotik bakteri açısından ise yoğurttan çok daha fazla zengindir. Negatif yönü olarak, kabızlık ya da bağırsak kramplarına neden olabilme ihtimali gösterilebilir.

Pirinç sütü

Diğer süt çeşitlerine göre en hipoalerjik ve en tatlı olan süt çeşidi pirinç sütüdür. Haşlanmış pirinç, kahverengi pirinç şurubu ve pirinç nişastasından yapılır. Ancak evde pirinç ve suyu kaynatarak da elde edebilirsiniz. Asya’da güzellik maddesi olarak saç ve cilt için de pirinç sütü kullanılır. Yağ oranı çok düşüktür ve tansiyonu kontrol etmek amaçlı içilir, bol miktarda magnezyum ihtiva eder. Fakat pirinç sütü, inek sütü kadar protein ve kalsiyum içermez, yüksek düzeyde karbonhidrat bulundurur. Şekerlidir ve sütler arasında en yüksek kalorili olanıdır, kalori ve karbonhidrat tüketimine dikkat edenler için tavsiye edilmez.

Soya sütü

Soya sütü de badem, kenevir, pirinç sütü gibi laktoz içermeyen bir süt çeşididir. Kuru fasulyenin ıslatılması ve suda öğütülmesi ise evde elde edilebilir. İnek sütü gibi protein açısından zengin, lifli bir sıvıdır, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Ancak içeriğindeki doğal, bitkisel östrojen, hormonal dengeyi bozabilir ve yağ oranı açısından yüksek; kalsiyum bakımından düşüktür.

mnn, foto

1 Comment

1 Comment

  1. Berke

    22 Kasım 2017 at 03:55

    Zaten en başa Süt Endüstrisinin reklamını yaparak bu site inek sütünü destekler demişsiniz. Yapılan son araştırmalara göre inek sütünün kemik sağlığı ile bir alakası çıkmadı. Ayrıca gündelik olarak söylenen miktarları alıyorsak neden her sene daha fazla süt içmemiz söyleniyor. 90’lı yıllar ile şuan ki yılları karşılaştırsanız sözde bizim günlül kalsiyum ihtiyacınızı karşılamamız gerekir. Ama sürekli artmakta ya inek sütü dedikleri gibi değil ya da hayvanlara verdikleri 100’lerce çeşit ilaçtan dolayı biz kalsiyumu ememiyoruz. Teşekkürler

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top