Aile

Alerjik Çocukla Seyahat Ederken Dikkat Edilecekler

️Kış boyunca yaz mevsiminin hayalini kurup durduk. Çünkü yaz demek birçoğumuz için seyahat etmek ve gezerken dinlenmek demek.

▶️Bu yazımızda astımlı veya alerjik çocuğu olanların seyahatlerini daha konforlu geçirmeleri için bazı önerilerimiz var.

✅Günümüzde astım ve alerji (gıdaya, polene ve diğer durumlara) farklı hastalıklar olsa da vücutta benzer sonuçlar ortaya çıkardığı için birçok kişi bu isimlendirmeleri birbirinin yerine kullanmaktadır çünkü astımı olanların %25’inde saman nezlesi de görülmektedir. Saman nezlesi olan kişiler bulunacakları ortamda allerjenlerin olması korkusu nedeniyle seyahate çıkmaya çekinirler.

✅Doğru bilgilenme, hazırlık ve planlama; astım ve saman nezlesine rağmen iyi bir seyahat geçirmenizi sağlar.

✅Seyahat öncesinde mutlaka kontrol amaçlı alerjik çocuğa hekim muayenesi yapılmalı ve detaylı bir eylem planı hazırlanmalıdır.

✅Ağır gıda alerjisi bulunan çocuklu aileler, yiyeceklerini kendilerinin hazırlayabilecekleri bir yerde kalmayı tercih etmelidir. Bu ailelerin çocuklarını anlayacakları bir dille ve onu korkutmadan alerjisi hakkında bilgilendirmesi çok önemlidir. Besin alerjisi olan çocuklara kendisine ikram edilen yiyecekleri sorgulamadan yememesi, çevrenizdeki kişilere de çocuğun alerjik bünyesi nedeniyle ikramda bulunmamaları uyarılmalıdır.

✅Arı sokmaları alerjisi olan herkeste ciddi problemlere neden olabilir. Açık havada dolaşırken açık renkli kıyafetleri tercih etmekten ve yoğunluğu yüksek parfüm veya deoderant gibi kozmetik ürünler kullanmaktan kaçınmak gerekmektedir.

✅Seyahat edilecek bölge seçilirken; dağ yürüyüşü gibi 1.500 metrenin üzerindeki irtifalarda havadaki oksijen miktarının giderek azalmasının veya kayak gibi kış sporlarında soğuk havanın astım atağını tetikleyebileceği, tüple dalmanın astım ve alerjik hastalar için uygun bir spor olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

✅Çocuğunuza ait son kullanma tarihi geçmemiş astım ve saman nezlesi ilaçları, seyahat esnasında yanınızda olmalı , ihtiyaçtan daha fazla miktar alınmalı ve bagaj kaybolma ihtimaline karşı el çantasında gerektiğinde gümrüklerde göstereceğiniz reçetelerle birlikte taşınmalıdır.

✅Seyahate otomobil ile çıkılacak ise aracın polen filtresi, yola çıkılmadan önce mutlaka yenilenmelidir.

✅Alerjisi olan kişilerin, seyahat süresince, otomobil camlarını kapalı tutmaları ve havalandırma için sadece klima kullanmaları faydalıdır.

✅Tren ve otobüs gibi toplu taşıma araçları ile seyahat etmek, gerekli önlemleri almak açısından zor olacağı için zorunlu kalmadıkça, bu araçlar tercih edilmemelidir.

✅Uygun koşullar sağlandığı takdirde; alerjik çocuğunuzla birlikte uçak yolculuğu yapılmasında bir sakınca yoktur.

✅Tatilde otelde kalınacak ise rezervasyon öncesi otelin alerjenden arındırılmış katı veya odası olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kalacağınız otelde böyle bir imkan yoksa antialerjik materyalden yapılmış kişisel yastık ve nevresim kullanılmalıdır.

✅Alerjik bünyeye sahip çocuğunuzun tüm enjeksiyon ve aşılarını mutlaka sağlık kuruluşlarında yaptırın.

 

Halil Volkan Tekayak

twitter: @doktorgeziyor

instagram: doktorgeziyor

 

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top