Aile

Anne Sütünü Bıraktıktan Sonra Bebeğiniz İçin En Süper Gıdalar

Anne sütünü bıraktıktan sonra bebeklerin yediği her şey çok çok önemli. Bu kılavuzun 6 ay ve 6 aydan büyük bebekler için hazırlandığını söylemekte fayda var. Ancak şunu da belirtmemiz gerekiyor ki; bebeğiniz eğer 1 yaşından küçükse ona yumurta, balık, turunçgiller ve yoğurt vermeden önce bir doktora danışmalısınız. Çünkü bu gıdalar alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Bazı sebze ve meyve püreleri ile bebeğinizi 6 aydan önce de tanıştırmanız mümkün, anne sütü olmadığı durumlarda buna gerek duyulabilir. Ancak 4 aydan önce bebeğe herhangi bir katı gıda verilmesi önerilmiyor. Her bebeğin gelişimi diğerinden farklı olduğu için, beslenme gibi emin olmadığınız konularda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

İşte minik bebekleri olan yeni anneler için, yardımcı bir gıda listesi.

Muz

Muz, sindirim sistemini destekleyici lif ve karbonhidrat içerir. Kolay taşınır, çünkü kendi ambalajı vardır. Bebeğinize muz verirken iyice ezdiğinizden ve püre haline getirdiğinizden emin olun.

Tatlı patatesler

Tatlı patatesler iyi bir potasyum, C vitamini, lif ve beta-karoten kaynağıdır; belirli kanser türlerini önlemeye ve serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olan bir antioksidandır. Çoğu bebek, doğal tatlı tadı nedeniyle diğer sebzelerin üzerine de tatlı patatesleri tercih eder. Püre halinde ve pişirilerek de katı gıdaya yeni geçen bebek için uygun bir besin kaynağıdır.

Avokado

Avokado genellikle bir sebze olarak düşünülür, ama aslında bir meyvedir! Ayrıca içinde bulunduğu besin grubundan daha fazla yapı maddesi içerir. Avokado herhangi bir meyveden daha fazla protein içeriğine sahiptir ve kalp hastalığını önleyici yağ türüne sahiptir, doymamış yağ bakımından zengindir. Yalnız bebeğinize olgun bir avokado verdiğinize emin olun. Dışını yıkayın, ardından kabuğunu çıkarın ve iyice ezin. Yağ oranı yüksek olduğundan avokado bebeğinizi hemen doyurabilir, bu yüzden başka bir sebzenin ya da kırmızı / tavuk etinin yanında servis edin.

Yumurta

Yumurta her yaşta insan için süper bir besindir. Yumurta akı esas olarak protein ve yumurta sarısı çinko ve A, D, E ve B12 vitaminleri içerir. Yumurta sarısı ayrıca, araştırmalara göre beyin sağlığı ve gelişimi için çok önemlidir. Çocuk doktorları genellikle, alerjik reaksiyon gösterme ihtimalinden dolayı 1 yaşına kadar yumurtayı bebeklere tavsiye etmiyorlar. Ancak bu durum, günümüzde sadece ailenin böyle bir geçmişi varsa uygulanmaya başlandı. Yani yine doktora görünmekte fayda var.

Havuç

Havuç, büyük miktarda beta-karoten içerir ki, bu da havuca turuncu rengini veren antioksidandır. Beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşür ve büyüme ile sağlıklı görme konusunda rol oynar. Pişirildiği zaman doğal bir tatlılıkları vardır. Bebekler ısırmaya başlayana kadar püre halinde vermek mantıklıdır.

Yoğurt

Güçlü ve sağlıklı kemikler ile dişler için yoğurt iyi bir gıdadır. Kalsiyum, protein ve fosfor içerir. Yoğurt ayrıca, sindirime yardımcı olan ve bağışıklık sistemini destekleyen probiyotiklere de sahiptir, bu da iyi bakteridir. Tat vermek için biraz meyve püresiyle karıştırabilirsiniz. Bebeğin süte alerjisi olabilir, bunun için önce doktora gidebilirsiniz.

Peynir

Peynir mükemmel bir protein kaynağıdır. Bebeğin büyümesi için, güçlü kemiklere ve dişlere sahip olması için gereklidir. Protein, yağ ve karbonhidratın enerjiye dönüşmesi için gerekli olan B2 vitaminini ihtiva eder. Bebeklere peynir verirken küçük parçalara bölmeye dikkat edin.

Tavuk

Tavuk protein ile doludur ve vücudun besinlerden enerji elde etmesine yardımcı olmak için kullanılan B6 vitamini kaynağıdır. Bebeklerin, hızlı büyümelerini desteklemek için yeterli miktarda protein içeren yiyecekleri düzenli olarak tüketmeleri önemlidir. Bebeğiniz tavuğun tadından hoşlanmıyorsa, meyve veya sebzelerle karıştırmayı deneyin.

Turunçgiller

Portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgiller, kaslarda, kemiklerde ve diğer vücut dokularında bulunan kolajen yapımında yardımcı olan iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini yaraları iyileştirir ve diğer gıdalardan demir emilimi yapılmasına yardımcı olur. Narenciye meyvelerinde ayrıca; vücutta sağlıklı bir sıvı dengesinin sağlanmasında rol oynayan mineral ve potasyum bulunur.

Kırmızı et

Kırmızı et, bebeğinizin kolayca emilimini sağlayacağı demiri bulundurur. Demir, kırmızı kan hücrelerinin vücuttaki hücrelere oksijen taşımasına yardımcı olur ve beyin gelişimi için önemlidir. Ne yazık ki, demir eksikliği, çocuklarda en sık görülen besin eksikliğidir ve zamanla öğrenme ve davranış sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden bebeğinizin beslenmesinde buna dikkat edin, kırmızı etten veya diğer kaynaklardan demir aldığına emin olun.

Balık

Mezgit balığı ve morina gibi beyaz balıklar, bebeklerin büyüme ve gelişme için ihtiyaç duydukları mükemmel bir protein kaynağıdır. Somon gibi yağlı balıklar, beyin ile göz gelişimini ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen DHA gibi yağların yanı sıra yağda çözünen vitaminleri sağlar. Balık alerjik reaksiyona neden olabilir, bu nedenle bebeğinize yedirmeden önce çocuk doktorunuzla konuşun.

Domates

Domates, kalp hastalıkları ve kanserin önlenmesine yardımcı olmak için antioksidan olarak görev yapan kırmızı pigmenti içerir. Yağ ile pişirildiğinde likopen, vücut tarafından daha etkin bir şekilde emilebilir. Makarna için zeytinyağı kullanarak domates sosu yapabilirsiniz. Katı gıdaya yeni başlayan bebekler için püre daha uygundur. Konserve domatesler de işe yarayacaktır.

Bezelye

Bezelye, sağlıklı kemiklere yardımcı olmak için kalsiyum ile birlikte çalışan K vitamini ile doludur. Bezelye ayrıca antioksidan olan vitamin A ve C’nin yanı sıra folik asit ve B vitaminlerinin de kaynağıdır. Öğünlere bezelye eklemek lif ihtiyacını karşılamak açısından da önemlidir.

Brokoli

Brokoli, C vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Beta-karoten, folik asit, demir, potasyum ve lif içeren süper bir besindir. Kaynatıldığı zaman C vitaminini kaybedeceğinden buharda hazırlamak daha iyidir. Tatlı patates, meyve ya da sebzelerle karıştırarak bebeğinize yedirebilirsiniz (eğer tadından hoşlanmıyorsa).

Makarna

Makarna, vücuda enerji veren karbonhidratlarla doludur. Çoğu makarna, folik asit, demir ve B-vitamini gibi vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiştir. Çok tahıllı ve tam buğdaylı makarnalar ayrıca lif sağlar, ancak çok küçük bebeklerin yemesi zor olabilir. Bebeğinizin biraz büyümesini bekleyebilirsiniz makarna yedirmek için.

 

parents

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top