İnternet Anneleri

Aşırıya Kaçmadan Nasıl Başarılı Çocuklar Yetiştirebiliriz?

Çoğu anne, baba çocukları hakkında endişelidir. Onlar gerçekten başarılı birer birey olabilecekler midir? Eğer çok üzerlerine giderlerse bu, çocuklarda ters bir etki bırakır mı? İlişkilerine zarar verebilir mi? Mutlu ve kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştirmek için ne yapmak gerekir peki? En az hasarla nasıl atlatılabilir bunlar? İşte 5 ipucu…

 

1-Çocuklarınıza sahip olacakları ve kontrol edecekleri şeyler verin.

Çocukların kendilerini yetiştirmelerine izin verin. Araştırmalar bunu destekliyor. Kendi planlarını yapan, haftalık çalışma düzeni vb. programlarını belirleyen çocuklar kendi frontal kortekslerini oluştururlar ve kendi yaşamlarının kontrolünü ellerine geçirebilirler. Çocuklarımızın kendi şartlarına göre başarılı olmalarına ve, evet aynı zamanda, başarısız olmalarına izin vermeliyiz.

2-Mutlu çocuk yetiştirmek konusundaki endişelerinizi bir kenara atın.

Mutlu çocuklar yaratmaya çalışırken, içinde bulunduğumuz çaresiz arayışta ahlaki yönden yanlış bir yolda olabiliriz, küstahlık gibi.

Daha ahlaklı ve daha verimli çocuklar yetiştirmeye odaklanmak bana daha mantıklı bir hedef gibi geliyor. Bence hepimiz böyle yapsaydık, çocuklar daha iyi olurdu böylece ebeveynleri de… -her iki taraf için de daha iyi olacağı kesin.

 

3-Çocuklarınıza, oldukları halleriyle değer verdiğinizi gösterin.

Çocukların nasıl sevmek gerektiğini o yaşlarda öğrenmeleri gerekir. Eğer önce kendilerini sevmezlerse, başkalarını da sevemezler. Ve biz onlara koşulsuz sevgi sunmazsak, kendilerini sevemezler. Değerli yavrularımız okuldan geldiğinde ya da biz işten eve döndüğümüzde; teknolojiden uzaklaşmalıyız, telefonları kapatmalıyız, onların gözlerine bakmalı ve onları görünce yaşadığımız sevinci görmelerine izin vermeliyiz.

Ve “Günün nasıl geçti?” diye sormalıyız. “Bugün ne yapmaktan hoşlandın?” İnsan olarak onları sevdiğimizi bilmelerine ihtiyaçları var, bir not ortalaması olarak değil.

4-Çocuklarınıza siz istemeden ev işlerine yardım etmelerini öğretin.

Evde çocuklara hiçbir şey yaptırmazsanız ve tüm işleri siz yaparsanız, genç bir yetişkin olduğunda, iş hayatına başladığında, birilerinin onun işini yapmasını bekleyecektir, ve bulamayacaktır. Daha da önemlisi, çevrelerini merak etmeleri, sezgilerini, yeteneklerini geliştirmeleri ve neyin eksik olduğunu anlamaları için de bu gereklidir.

“İş arkadaşlarıma nasıl faydalı olabilirim? Patronumun ihtiyaç duyduğu şeylerin nasıl daha önüne geçebilirim?” gibi sorular sorabilecektir.

5-Küçük şeylerin önemli olduğunu unutmayın.

Ebeveynlerin çocuklarıyla yaptığı en ufak bir şeyin bile aslında çok önemi vardır. Çocuklarla konuşmak, müzik dinlemek, sorularına sıcak bir şekilde yanıt vermek, onlara harf ve sayıları öğretmek, birlikte gezilere çıkmak… Her gün çocuklara kitap okumak mesela, gerçekten önemlidir. Bir araştırmaya göre çocuklarına 5 yaşına kadar kitap okuyan ailelerin çocukları, okumayanlara göre, 30’lu yaşlarında daha varlıklı oluyor.