Aile

Bebekler Hakkında 10 Beyin Yakan Gerçek

Bebekler ve kediler çok ilginç yaratıklar değil mi..? Onları uzaktan izlemek her zaman çok keyifli olmuştur. Parents’tan Ellen S. Niz, bebekler hakkında birtakım komik, havalı ve tuhaf bilgiyi derlemiş. İşte minikler hakkında 10 acayip şey…

Bebekler kızgın olduğunuzda bunu bilir…

Yakın tarihlerde yapılmış bir araştırma, 15 aylık bir bebeğin kızgın bir ebeveyni tanıdığını açıkladı. Hatta bebeğin bu öfkeden kaçınmak için çeşitli önlemler aldığı söyleniyor. Hedef odağı olmaktan kurtulmaya çalışıyorlarmış. Yani eşlerinize bebeğin önünde bağırmadan vb. önce tekrar bir düşünmenizde fayda var.

Bebekler, sizi şirinlikleriyle kontrol edebilir…

Bebeklerin sevimli el ve ayakları, sesleri, kokuları vb. ebeveynleri tarafından bakılmak ve sevilmek için tüm duyuları harekete geçirecek kadar güçlü. Bu da bilimsel olarak açıklanmış bir durum… Tüm bebeklerin hayatta kalma arzusu onları aşırı şirin varlıklar haline getiriyor.

Bebeklerin beyinleri oldukça gelişmiştir…

Kafaları küçük olabilir. Ancak incelemeler diyor ki; 7 aylık bir bebek, ebeveyn davranışlarını neredeyse bir yetişkin kadar anlayabiliyor. Ayrıca başkalarının davranışlarını bir ayna gibi yansıtırlar. Bu yüzden, gerçekten bebeklerin yanında ne yaptığımıza çok dikkat etmeliyiz. Bebekleriniz sizi görüyor!

Bebeklerin rahim dışında bir yaşama alışması 3 ay sürüyor…

Bebeğinizin vücut ısısı normal ancak el ve ayak parmakları soğuk mu?

Çünkü dolaşım sistemi hâlâ gelişmekte… Vücuttaki kan hayati önem taşıyan organ ve sistemde yol alıyor, daha doğrusu nerede ihtiyaç varsa orada… Bebeğinizin elleri ve ayakları kana ihtiyaç duyan son parçalar olduğu için kan tedariki daha az sağlanıyor demek.

Bebekler çok hapşırır…

Yoo, bu bir grip ya da nezle değil… Aslında gayet basit bir durum olarak burun ve solunum yollarındaki tıkanıklık ya da havadaki partikülleri temizlemek için bunu yapıyorlar diyebiliriz. Hapşırmak, geçici olarak kapalı bir burun deliğini açmaya yardımcı olur, ayrıca emerken oluşan baskıdan kurtulmak için de bir yoldur.

Bebeklerin kafaları çok hızlı büyür…

Ortalama olarak bir bebek doğduğunda baş çevresi 35 cm. kadardır. 1 yaşına geldiğinde ise 45 cm. civarı olur. Ortalama bir yetişkinin kafası kaç cm. derseniz? Bir erişkinin kafasının çevresi yaklaşık olarak 55 cm.’dir. Kafanın çevresinin büyüme hızı ise bebeklerde şöyle gelişir: İlk yarısı ilk 12 ayda gerçekleşir; büyümenin diğer yarısı ise 17 yıl boyunca devam eder.

Bebekler süper kahramanlara benzer bir vizyona sahiptir…

Yapılan bir çalışmaya göre, 3-4 aylık bir bebek, daha büyük bebeklerin ya da bir yetişkinin göremediği, benzer iki şey arasındaki farkı bulabilirler. Aslında ilk doğduğumuzda tüm farklılıkları görebilmek için doğarız. Ancak daha sonra bunları görmezden gelmeyi öğreniriz. Böylece aynı nesneyi pek çok farklı senaryo içinde tanıyabiliriz. Algılama sabitliği denen bir yeteneğe dönüşür. Bu şekilde olmasaydı çok küçük bebekler, aynı nesneyi farklı aydınlatmada bile farklı nesneler olarak algılarlardı.

Şekerleme uykuları bebeklerin hafızasını artırır…

Araştırmalar gösteriyor ki, bebek herhangi bir şeyi yapmayı öğrendikten sonra 30 dakika bir süre kestirirse, öğrendiği yeni şeyin nasıl yapılacağını hatırlaması daha kolay oluyor. Yetişkinlerde ve büyük çocuklarda olduğu gibi… Gün ortası uykuları bebeğin hatıralarını oluşturduğu zaman dilimleri olarak düşünülebilir. Yani ebeveynler için; öğle uykusu öncesi zamanlar, öğretmek istenilen bazı şeyler için uygun bir zaman dilimidir.

Bebeklerin %20’si kafa sallar…

Hayır, bebekler doğdukları andan itibaren heavy metal’ci olmuyor. Diş çıkarma yaşındaki bebekler ile kulak ağrısı çeken bebekler kafalarını patlatacakmış gibi çarpabilir. Uzmanlar bu davranışın bebeklerin kendilerini rahatlatmak için yaptığı normal hareketler olduğunu söylüyor. Erkekler bu tip kafa sallama hareketlerini kızlara oranla daha çok yapıyor. Bu davranış, genellikle 3 yaşında duruyor ya da yavaşlıyor.

 

parents

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top