Bebeğim Büyürken

Bebekler İçin Uyku Eğitimi Metotları Nelerdir?

Yeni doğan dönemini atlatmış ve hiçbir ihtiyacı ya da sıkıntısı olmadığı halde gece boyunca defalarca uyanıp desteksiz uykuya dönemeyen bebeğinizin uyku sorununu çözmek için, öncelikle uyku saatlerini düzenlemeli ve kendi kendine yatağında uyumayı öğretmelisiniz.

Ağlamayı Bırakma Yöntemi

6 aydan küçük bebekler için önerilmez. Bebek uyku zamanı geldiğinde yatağına yatırılır ve ardından neredeyse hiç ebeveyn desteği almadan kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenerek uykuya dalması beklenir. Ebeveyn desteğinin en az olduğu uyku eğitim metodudur. Ancak, uzmanların birçoğu bebeğin yalnız bırakılmasından ve çokça ağlamasından dolayı bu yöntemi eleştirmektedir. Özellikle Amerika’da sıkça uygulanan bir uyku eğitim yöntemi olarak kullanılır.

Kontrollü Ağlatma Yöntemi

Adını, yöntemin en önemli savunucusu Dr. Richard Ferber’den almıştır. Bu nedenle “Ferber Yöntemi” olarak da bilinir. 6 aydan büyük olan bebeklerin, doğru saat ve rutinlerden sonra yatağına bırakılması, anne ve babanın odadan çıkması gerekir. Ancak bu yöntemde ebeveynler bebeklerini kontrol etmek için artan aralıklarla bebeğin yanına giderek onu kontrol eder. Bu yöntem anne ve babaların biraz kontrolünü içerse de, bebeklerin kendi kendilerine yatakta sakinleşmelerini öğrenmelerini sağlayan ve bazen ağladıklarının da görüldüğü yöntemdir.

Aşamalı Azalma, Yumuşak Geçiş Yöntemleri

Bu yöntemler genel olarak bebeklerin ağlamadığı yöntemler olarak bilinir. Ancak yine de bebeğin bazen ağladığı da görülebilmektedir. Bebeğiniz hayatının ilk döneminde bile yatakta uyumayı öğretmek için kullanılabilirler. Yumuşak geçiş diye adlandırılan bu yöntemlerin ortak noktası, bebeğin yanında olarak ve onu fazla zorlamadan alışkanlıklarını yavaş yavaş değiştirmeye çalışmaktır. Yoğun miktarda ebeveyn desteği içermesine ve rağmen alışkanlıklarını değiştirmekten hoşlanmayan bebeklerin yine az da olsa ağladıkları yöntemdir.

Siz Hangi Uyku Metodunu Seçeceksiniz?

Bebeğinizin uyku alışkanlıklarını değiştirmek için hangi uyku eğitim metodunu seçeceğinize karar verirken öncelikle bu yöntemler hakkında detaylı bilgi edinebilir ve sonrasında bebeğinizin yaşına, yapısına, ihtiyaçlarına ve ebeveyn olarak sizlere en uygun görülen yöntemi seçebilirsiniz. Bebeğinizin yaşına ve mevcut uyku alışkanlıklarının durumuna bağlı olarak uyku eğitiminiz birkaç gün sürerken bu süre birkaç haftayı da bulabilir. Bebeğinizin yaşı küçük ise, eski alışkanlıklarına olan bağlılığı da o kadar az olacağından dolayı, bazı durumlarda birkaç günde bile değişim sağlanabilir.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top