Aile

Bebeklerde İshali Nasıl Geçirebiliriz?

İshal hem yetişkinlikte hem de bebeklikte hafife alınmaması gereken bir sağlık sorunu. Aşırı su kaybına neden olan ishal, günde üç kezden daha fazla sulu dışkılama durumudur. Bağırsak hareketlerinde meydana gelen bozukluk sonucu yetişkin birey ya da bebek veya çocuklar sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacı duyarlar.

İshal hem günlük aktiviteleri engeller hem de bedenin sağlıklı işleyişinde bozukluklar meydana getirir. Ülkemizde ve dünyada her yıl milyonlarca bebeği etkisi altına alan ishal iyileştirilmezse ileride ciddi hastalıklara yol açabilir.

Peki ishal neden oluşur?

İshal, bakteriyel enfeksiyon gibi geçici bir durum veya bağırsak hastalığı gibi süregelen bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. İshalin en sık gözlenen nedenleri şunlardır:

*Su ve gıdalar yoluyla gerçekleşen, bağırsağın mikrobik hastalıkları

*Süt ve süt ürünleri gibi gıdalara tahammülsüzlük

*Parazitler

*Müshil kullanımı

*İlaca bağlı yan etkiler

*İnflamatuar bağırsak hastalığı gibi bağırsak yapısını bozan hastalıklar

*İrritabl bağırsak hastalığı gibi bağırsağın işlevini bozan rahatsızlıklar

İshale sebep olan birçok farklı mikrop vardır. Rotavirüs, Norwalk, Astro virüs gibi virüsler antibiyotikle tedavi edilemez. Campylobacter, Salmonella, Shigella ve Escherichia coli gibi bakterilerin sebep olduğu ishaller ise antibiyotikle tedavi edilebilir; fakat genellikle bakteri belirlenene kadar kişi zaten iyileşmeye başlamış olur.

Bebeklerde ishal nasıl geçer?

Bebeklerde ishal geçirme yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

*Temizliğe dikkat edilmeli. Bebeğinize mama hazırlamadan önce ve altını temizledikten sonra ellerinizi bol su ile yıkamalısınız. Ayrıca bebeğinizin biberonlarını ve beslenme araçlarını kaynatarak temizleyebilirsiniz.

*Bebeğinizin bol sıvı almasına dikkat edin. İshal tozları, bebeğinizin kaybettiği suyun ve tuzun yerine konması için hazırlanmışlardır. Eğer bu tozları bulamazsanız, evde şu şekilde hazırlayabilirsiniz:

5 su bardağı dolusu su

2 çorba kaşığı şeker

1 çay kaşığı tuzu karıştırın.

Eğer çocuk iki yaşından küçükse her bir ishal ya da kusma başına bir çay bardağı, 2 yaşından büyükse her bir ishal ya da kusma başına bir su bardağı bu karışımdan içirin. Bu sıvıyı birden içmesi mümkün olmayabilir. Bunun için her dakika, bir tatlı kaşığı içirmeniz daha uygun olur.

*Bebeğinize şeftali, elma, muz gibi meyveler yedirebilirsiniz. Cola, fanta gibi asitli içecekler ile şeker, çikolata gibi tatlı ve yağlı gıdalar kesinlikle vermeyin. Pirinç lapası, patates püresi, yoğurtlu çorbalar da verebilirsiniz bebeğinize. Çay, ayva, fındık ve limon da ishale iyi gelen besinlerdir. Ayrıca ishal olan büyük çocuklara süt vermeyin.

*Çocuğunuzun ishali 6 saatten uzun sürerse, dışkısında kan varsa veya su kaybı belirtileri gösteriyorsa hemen doktorunuza başvurun. Çocuklarda ishal kesici ilaçlar kullanılmamalı. İshalin nedeni araştırılmalı ve nedenine göre tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde ishal mikrobundan korunalım ve bulaşıcı bir hastalık olan ishali özellikle bebeklerimizden uzak tutalım. Yazın keyfi, ishalle çıkmaz. Bebeklerde ishal nedenleri, belirtileri, çözümleri ve tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için Memorial’ın sayfasına bakabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top