Aile

Çocuğunuz Hep Aç Mı?

Çocuğunuz sürekli olarak yemek yemek istiyor, aç gibi mi gözüküyor? Yemek yese bile doymuyor, yine mi bir şeyler yemek istiyor? İşte bununla ilgili 4 olası neden ve yapabilecekleriniz…

Bir ebeveyn olarak, bazen kendinizi hep şu döngüdeymiş gibi hissedebilirsiniz… Yemek yap, yıka, atıştırmalık hazırla, yıka, yemek yap, temizle, yemek yap… Sanki sonsuza dek…

Evde çocuklar varsa, mutlaka günde üç öğün yemek ve iki öğün atıştırmaların yendiği oluyordur… Fakat bazı ebeveynler için çocuklardan gelen gıda talebi bu kadarla da kalmıyor ve asla bitmiyor. Bazı anne-babalar ne kadar çok yese de çocuklarının doymadığından şikayet ediyor. Bu durum ebeveynlerin çocukları hakkında obezite veya şişmanlık konusunda endişelenmelerine neden oluyor.

Çocuğunuzda gerçekten aşırı yeme gibi bir bozukluğun olduğunu düşünüyorsanız elbette çocuğu bir doktora göstermenizde fayda var. Peki her şey normal seyrinde gittiği halde, bir sağlık sorunu olmadan da çocuktaki açlık hali ve sürekli yeme isteği devam ediyorsa ne yapmalı…

Faydasız yemekler

Çocuklar için üretilen bazı krakerler, aperatif besinler genellikle gerekli kaloriyi ihtiva ediyor ancak tatmin edici olmuyor. Beyaz ekmek ve hamur işi gibi pek çok besin de öyle. Bu tip gıdalar yemek yedikten sonra bile açlık hissinin geçmesine engel oluyor. Meyve ve sebze yemeyen çocuklar açlıklarını bastırmakta güçlük çekebilir.

Yapılması gereken: Yemeklerin lif bakımından zengin olması, kepekli tahılların ve proteinli besinlerin sofralarda bulunması. Masada bol sebze ve meyve bulundurmak. Bazı abur cuburlar sağlıklı olabilir ancak sadece kalori bakımından zengin olmamalı.

“Eskiden bu kadar yemezdi!”

Çocukların iştahı gittikçe artar. Yıllar geçtikçe daha çok yemeye başlayabilirler. Büyüyen çocuk birdenbire daha fazla yeme isteğiyle dolup taşabilir. Bu normaldir.

BAZI YEMEK MASALARININ SANATLA BİR İLGİSİ OLMALI

Yapılması gereken: Masaları doyurucu gıdalarla donatmakta fayda var. Açlığı tatlı, cips gibi besinlerle gidermekten kaçınmak gerekiyor. Mutfakta her zaman peynir, avokado, fındık, kepekli tahıllar vb. sağlıklı yiyecekler bulundurabilirsiniz. Abur cubur yerine çocuğun bu faydalı besinlere yönelmesi için alışkanlık kazandırılmalı.

Sıkıntıdan yiyor

Veya endişeli, gergin ya da heyecanlı hissettiğinde daha çok yiyor olabilir. Duygusal açlık sadece yetişkinlerin bir sorunu değil. Bazen bir çocuk “çok acıktım” dediğinde bu aslında: “sıkıldım, üzgünüm” demek olabilir.

Yapılması gereken: Bu gibi bir durumdan şüphelenirseniz çocuğunuzla açlık, karın doyurmak gibi konular üzerine konuşmayı deneyebilirsiniz. Çocuğun açlığı değerlendirmeyi öğrenmesi açısından faydalı olacaktır. Sık sık aç olmadığı ortaya çıkarsa o zaman gerçekten ne hissettiği üzerine ve ona yardım etmek için konuşmaya başlayabilirsiniz. Sıkıldığında çocuğun yapabileceği başka bir şey bulabilirsiniz. Kitap okumak, bir oyun oynamak vb.

Masada sürekli düzgün ve sağlıklı yemekler bulundurmak, çocuğa yararlı gıda dışı yiyeceklerden uzak tutmayı öğretecektir.

Susamış olabilir

Açlığın ve susuzluğun karıştırıldığı zamanlar olabilir. Çocuklar özellikle sıcak havalarda oyuna dalıp su içmeyi unutabilirler.

Yapılması gereken: Çocuğunuza belirli aralıklarla su içmesi gerektiğini hatırlatın, ona su verin. Yanında şirin bir şişeyle su taşıyabilir. Ve bazen susuzluğun, açlık hissiyle karışabildiğinden ona bahsedin. Gerçekten açsa sağlıklı bir ara öğün vermek doğru olacaktır ancak susuzluğunu kontrol etmek oldukça önemli.

 

Maryann Jacobsen, MS, RD, author of How to Raise A Mindful Eater / parents

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top