Aile

Çocuk Gelişiminde Anne-Baba Etkisi

Montessori eğitim sistemi, çocukları bağımlı kılan öğretmen merkezli geleneksel eğitim siteminden farklı olarak, öğrenci merkezli bir eğitimdir. Çocuğun bireysel öğrenme sürecinde, kendi ilgi alanları ve hızına göre gelişmesine olanak yaratır. Montessori ve Kaynaştırma Eğitimini Geliştirme Derneği, bu pedagojik yaklaşımla eğitim veren anaokulundan liseye kadar uzanan eğitim kurumlarını Türkiye’de kurmak ve yaygınlaştırmak, bu kurumlara eğitmen yetiştirmek, eğitim materyaleri sağlamak ve bu kurumlarda kaynaştırma eğitimini desteklemek. Bu kapsamda geçen hafta twitter’dan #bilinçliebevynlik  hashtag’inden de takip edebileceğiniz  Bilinçli Ebevynlik Semineri düzenlendi.

Çocuk Merkezli Ebevynlik

Seminerin konusu “çocuk odaklılık ” Fatma Tosuntaş Karakuş, çocuk odaklı aile sisteminin çocuklar üzerindeki etkilerinden yola çıkarak, aşağıdaki başlıklar üzerinde ailelere bilgi aktarımında bulundu.
· Çocuk odaklı sistem, “proje çocuk” ve bunların çocuğun geleceğine etkisi
· Çocuk gelişiminde temel ilkeler
· Çocuklarla güvenli bağ kurma
· Çocuk gelişiminde beyin gelişimi nasıl bir rol oynar?
· Çocuklara uygun sınır koyma ve “sınır”ın anlamları ve Temel ebeveynlik işlevleri

Seminere katılan blog yazarlarından seminer notlarını takip edebilirsiniz. İnternetanneleri olarak Montessori Derneği’nin katkılarıyla eğitime ait linkleri bir arada vermek sunmak istedik.

1- Hamile ve Anne:

Avent Annesi Müge olarak tanığımız hamile ve anne’nin editörü Müge’nin notlarının ilk bölümünü buradan ikinci bölümünü de buradan okuyabilirsiniz. Özellikle HT hayat için yazdığı yazıyı mutlaka okumalısınız. Yazılarını çok sevecek ve sık sık başvuracağınız bir kaynak gibi görüp takip edeceğinizi düşünüyoruz.

2- Damla Çeliktaban:

HT Hayat yazılarını mutlaka okumuşsunuzdur, seminer ile ilgli,  “çocukerkillik” kavramıyla, çocuk merkezli ebevynlik ve sınır koyma üzerine yazdığı yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

“Burada düştüğümüz tuzağın adı: “Aman çocuğum üzülmesin, ağlamasın!” Oysa ki bu düşüncenin gerçek hayatta karşılığı yok. Gelişim çağındaki çocuklar anne-babaları tarafından sınırlar koyulmasına muhtaçlar. Bu sınırlar net olduğu zaman kendilerini güvende hissedebiliyorlar. 25. oyuncağı almadığınızda 3 dakika ağlaması istediği her şeyi aldığınız için ileride yaşayacağı doyumsuzluk, boşluk hissinden daha hafif bir bedel”

3- Zeynep Özöksen:

Zeynep Özösken seminer notlarını detaylı bir şekilde www.internetanneleri.com’da yayınladı yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

4- ZamaneAnnesi :

Zamaneannesi İlknur, Müge’nin notlarından bir özet yazısı yapmış buradan okuyabilirsiniz.

5- Fatma Tosuntaş Karakuş

Uzman Psikolojik Danışman / Aile ve Çift Terapisti / Bireysel Psikoterapist  Lisans eğitimini, Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden derece alarak tamamlamıştır. Yüksek lisans eğitimini aynı bölümde tamamlayarak uzman psikolojik danışman ünvanını almıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Çift ve Aile Terapisi Sertifika Programı’na katılmış, “aile ve çift terapisi” konusunda da uzmanlaşmıştır.
Bireysel danışmanlık çalışmalarını, psikodinamik bir yaklaşım temelinde götürmekte; mesleki gelişimine katkı sağlamak için almış olduğu EMDR, transaksiyonel analiz, stratejik aile terapisi, çözüm odaklı terapi, sanat terapisi eğitimlerini bu zeminle birleştirmektedir.

On yılı aşkın süredir çeşitli eğitim kurumları ve danışmanlık merkezlerinde yürüttüğü meslek hayatında; psikolojik danışmanlık ve psikoloji alanında, gerek yurt içi gerek yurt dışında düzenlenen çok sayıda seminer, sempozyum ve kongreye katılmıştır. Bunun yanı sıra, cinsel istismara uğramış çocuklara ve ailelere yönelik projelerde yer almıştır.

Bu eğitimlerden haberdar olmak isterseniz www.montessori.org.tr adresinden daha çok bilgi alabilirsiniz  veya twitter ve facebook sayfalarından takip edebilirsiniz.
*Görsel beautiful Cute Children’s Photography By Irina Maryenko

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top