Aile

Çocuk Sahibi Olamayan Çiftler İçin Bir Umut: Tüp Bebek Tedavisi

Tup Bebek

In vitro fertilizasyon (IVF) genellikle halk arasında tüp bebek olarak bilinen yardımcı bir üreme tedavisidir. Bu yöntemde, yumurtalıklardan olgun yumurtalar çıkarılır, spermden bir numune alınır ve laboratuvar ortamında yumurta ve sperm birleştirilerek döllenme sağlanır. Döllenmiş yumurta veya diğer adıyla embriyo daha sonra anne adayının rahmine aktarılır.

Tüp bebek yöntemi, yardımcı üreme tedavisinin en etkili şeklidir. İşlem, kendi yumurtalarınız ve eşinizin spermi kullanılarak yapılabileceği gibi, bilinen veya isimsiz bir donörden yumurta, sperm veya embriyo alınarak da gerçekleştirilebilir.

Tup Bebek

Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisine Başvurulabilir?

Fallop tüpü hasarı veya tıkanması: Fallop tüpü hasarı veya tıkanması, bir yumurtanın döllenmesini veya bir embriyonun rahme girmesini zorlaştıran bir durumdur.

Yumurtlama bozuklukları: Yumurtlama seyrekse veya hiç yoksa döllenme için daha az yumurta bulunur.

Erken yumurtalık yetmezliği: Erken yumurtalık yetmezliği 40 yaşından önce normal yumurtalık işlevinin kaybolmasıdır. Yumurtalıklarınız işlevini yitirirse, normal miktarda östrojen hormonu üretemez veya yumurta veremez.

Tup Bebek

Rahim uru: Urlar rahim duvarında görülen iyi huylu tümörlerdir ve 30’lu, 40’lı yaşlardaki kadınlarda daha yaygın olarak görülür. Urlar döllenmiş yumurtanın implantasyonuna müdahale edebilir.

Bunların yanı sıra; kanser gibi bir hastalık dolayısıyla, doğurganlığınıza zarar verebilecek radyasyon veya kemoterapi gibi bir tedaviye başlamak üzereyseniz, doğurganlığınızın korunması için tüp bebek yöntemi de sizin için bir seçenek olabilir. Yumurtalıklarınızdan yumurta alınır ve daha sonra kullanılmak üzere döllenmemiş şekilde dondurulur. Yahut döllendirilip yine daha sonra kullanılmak üzere embriyo olarak dondurulabilir.

İşlevsel bir rahmi olmayan veya hamileliği ciddi bir risk altında olan kadınlar, hamileliği taşımak için başka bir kişiyi kullanabilirler (taşıyıcı annelik). Bu durumda, anne adayının yumurtaları spermle döllenir, ancak elde edilen embriyolar taşıyıcı kişinin rahmine yerleştirilir.

In Vitro Fertilizasyon ile İlişkili Riskler Nelerdir?

Çoklu doğum: IVF, rahminize birden fazla embriyo yerleştirildiğinde çoklu doğum olasılığını artırır. Çoklu fetüslere sahip bir hamilelik, erken doğum riski ve düşük doğum ağırlığı riskini, tek bir fetüsün yaptığı hamilelikten daha fazla taşır.

Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı: Araştırmalar IVF kullanımının bir bebeğin erken doğması veya düşük bir ağırlıkla doğması riskini belli bir ölçüde artırdığını göstermektedir.

Ovaryan hiperstimülasyon sendromu: Yumurtlamayı teşvik etmek için “insan koryonik gonadotropini” (HCG) gibi enjekte edilebilir doğurganlık ilaçlarının kullanımı, yumurtalıklarınızın şiştiği ve ağrıdığı yumurtalık hiperstimülasyon adı verilen sendroma neden olabilir.

Düşük: IVF kullanarak hamile kalan kadınlar için düşük oranı, doğal yollarla hamile kalan kadınlarınkiyle hemen hemen aynıdır (yaklaşık %15 ila %25) ancak annenin yaşıyla birlikte bu oran artar. Bununla birlikte, IVF sırasında donmuş embriyoların kullanılması, düşük riskini az da olsa artırabilir.

Tüp bebek nasıl olur, hangi aşamalardan geçilir merak ediyorsanız, Acıbadem Hastanesinin resmi internet sitesinden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top