Sağlık

Çocuk Sonrası Cinsel Yaşam

Kadınlarda doğum sonrası cinsel isteksizliğin en önemli nedeni prolaktin hormonu başta olmak üzere meydana gelen hormonal değişikliklerdir.

Annede süt yapımı ve bebeğin emzirilmesinde büyük rol oynayan prolaktin hormonu geçici cinsel isteksizliği neden olabilmektedir. Doğum sonrası kadınlardaki cinsel isteksizliğin bir başka nedeni de estetik kaygılardır. Estetik kaygıların kadının zihnini sürekli meşgul etmesi yüzünden kendini beğenmeyen kadının sevişme sırasında zihnini sürekli bedeniyle meşgul olduğundan cinsel ilişkiden zevk almasını azalır. Bir başka yanılgı da kadının bedenini eşinin de beğenmediğini düşünmesi. Bedenini ve beden algıyla ilgili bu düşünceler sonrasında kadın kendisini yetersiz hissetmekte ve değersizlik algısı baskın olmaktadır.

Bunlara ek olarak erkekler kantitatif (sayısal) performansa daha çok önem verdiklerinden, seks yaparken kadınlara bu yolla sevgi sunduklarını düşünürlerken; kadınlar ise yaşadıkları sevginin sonucu seksi sunmayı tercih etmelerinden dolayı seksin sıklığı azaldığında sevilmediklerini düşünmelerine neden olmaktadır. Bütün bunların yanında sayısallıktan ziyade kaliteli cinsel yaşamdan söz etmek gerekmektedir.

Kaliteli cinsel yaşam için “Cinsel Zekâ” yani SI (Sexual Intelligence) yüksek olması gerekmekte. Zekâ katsayısı IQ (Intelligence Quotient) ve duygusal zekâ EQ (Emotional Quotient)’dan sonra, cinsel zeka insanlarının ilgi noktası olmaktadır. İnsanlar nasıl bir cinsellik yaşamaları gerektiğini bilemeyebiliyorlar. İşte cinsel zekâ da tam bu noktada devreye giriyor. SI ölçütlerinden bir kısmı bireyin kendisini tanıması olarak belirtilmektedir. İnsanlar kendilerine, ‘Cinsellikte ne hoşuma gidiyor?‘ sorusunu sorarak SI düzeylerini değerlendirmeye başlayabilirler. Arkasından insanlar kendilerine şu soruları sormalıdır: “Cinsellikten ne bekliyorum, ne tür eşler ve ilişkiler beni tatmin ediyor? Gizli arzularım neler?“. SI için bir diğer ölçüt de “iletişim becerisi”dir. Partnerinden ne istediğini dile getirebilmek, tepkilerini ölçerek, ortak duygular yaratabilmek, cinselliği tartışabilmek pek çok sorunun aşılmasını sağlıyor.

Karı-koca arasındaki ilişki akşam yemekte başlar“… Koku, görme, ışık, dokunma, temas… dense de “Cinsellik zamanın %5’ini almaz, kötüyse başka bir işe fırsat kalmaz” sözü de cinsel yaşamın gerçeklerini dile getiriyor.

Prof. Dr. Ersin Akpınar:
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesini 1994’te, Adana’da Numune Araştırma ve Eğitim Hastanesi’nde aile hekimliği uzmanlık eğitimini 1999’da tamamladı. 2000’de öğretim görevlisi, 2002’de Yardımcı Doçent oldu. 2004-2005 arasında Brüksel’de Universite Libre de Bruxelles Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nda 3 süreyle, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde University of Illinois at Chicago Tıp Eğitimi Anabilim Dalı’nda 2 ay süreyle çalışmalar yaptı. Başlıca ilgi alanları arasında birinci basamakta kronik hastalıklar, cinsellik ve cinsel işlev bozuklukları, tıp eğitiminde öğrenme modelleri, elektronik hasta kayıt programları bulunmaktadır.
web:                www.akpinar.org

Prof.Dr. Ersin Akpınar Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top