İnternet Anneleri

Çocuklarımıza Oto Koltuğu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Şu hayatta hepimiz için en büyük servet, en kıymetlilerimiz şüphesiz çocuklarımız. Başlarına gelebilecek ufacık bir zarardan bile çekinirken, özellikle günümüz şartlarında büyük tehlikeler yaratan trafikte çocuklarımızın güvenliğini sağlamak büyük önem taşıyor.

Geçtiğimiz günlerde, Happy Nest’te Be Safe Türkiye tarafından gerçekleştirilen “Çocuk Oto Güvenlik Koltukları” konulu sunuma katıldım. Tam da bonibonlarımın oto koltuklarının değişim zamanı gelmişken ve nelere dikkat etmeliyim, hangi markayı almalıyım gibi sorular kafamda dönüp dururken böyle bir etkinliğe katılmak çok faydalı oldu. Siz internet anneleriyle de edindiğim bilgileri paylaşmak istedim.

Konu önemli ve bilgi de çok olunca, daha iyi anlaşılması adına maddeler halinde sizinle paylaşmanın daha rahat olacağını düşünerek başlıyorum.

Bunları biliyor muydunuz?

Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Piyasada farklı özellikler sunan farklı tasarımlarda bir dolu oto koltuğu markası var biliyorsunuz. Hepimiz bütçemize uygun, tasarımını beğendiğimiz, fiyat-kalite dengesine en iyi oturan koltuğu seçmeye çalışıyoruz. Fakat olmazsa olmaz bazı genel standartları gözden kaçırmamamız gerektiğini biliyor muydunuz?

İşte alırken dikkat etmemiz gereken, mutlaka bulunması gereken bazı özellikler şunlar:

  1. Grup 0 (0-12 kg, 0-1 yaş)
  2. Grup 1 (9-18 kg, 8 ay-4 yaş)
  3. Grup 2-3 (15-36 kg, 4-12 yaş)

Bu grupların yanı sıra 9-36 kg’ı kapsayan ara gruplar da piyasada bulunmaktadır. Ancak bu tarz koltuklar genel güvenlik standartları ve konfordan uzaktırlar.

 Bazı Faydalı İstatistikler

Oto koltuğu kullanımının hayati önemini vurgulayan öyle can alıcı istatistikler var ki, paylaşmadan edemeyeceğim:

İkinci El Oto Koltuğu Kullanımı

Özellikle Türkiye’de ikinci el oto koltuğu kullanımı oldukça fazla. Ancak orta ve şiddetli kazalarda hasar görmüş olan koltukların kullanılması doğru değildir. Ancak minör kazalardan çıkan koltuklar kullanılabilir.

Peki minör kaza nedir?

Bu seminer sonrasında, çocuklarımızın vücutları yetişkinlere oranla çok daha kırılgan ve hassas olduğu için ve küçük sayılabilecek bir kazada dahi ortaya çıkan enerji ve şiddet sandığımızdan çok daha fazla olduğu için oto koltuğu kullanımı hayati derecede önem taşıdığını öğrendim.

Benim için en önemli nokta ise, 4 yaşına kadar arka yönelimli koltukların (yani arkaya bakan koltukların) 5 kat daha fazla güvenli olduğunu öğrendim. Çocukları bu şekilde oturtmak çoğu anne ve çocuk için can sıkıcı gibi gözükse de alışılması ve öğrenilmesi gereken çok önemli bir alışkanlık.

İkiz çocuk annesi olarak, arabamızın arkasında her daim 2 araba koltuğu yer alıyor ve bazen arabaya daha fazla kişi sığmak adına koltukları çıkarıp çocukları kucağımıza alıyorduk. Fakat koltuk kullanmama ve hatalı kullanım sonucu oluşabilecek hayati tehlikeleri düşünerek bu devir kesinlikle sona erdi diyebilirim. Doğru oto koltuğu kullanımı yasal bir zorunluluk olmasından ziyade araba kullanan her aile için günlük hayatının vazgeçilmez bir parçası olmalı.

Bu bilgilerle biz anneleri bilinçlendirdiği için, bu denli özenli ve kaliteli ürünlerle çocukların güvenliğini ve konforunu gözeterek üretim yapan BeSafe markasına teşekkür ediyorum kendi adıma. Tam da bonibonlarımın oto koltuklarını yenileme arifesindeyken ve karar vermek süreci gözümde büyürken, çok faydalı bilgiler edindim. Artık seçeceğim marka konusunda çok netim
Sevgiyle…

İpek Palabıyık