Aile

Çocuklarınıza İltifat Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ebeveynler, çocuklarının en büyük ve ilk hayranları. Onlara bunu göstermeden de edemiyorlar elbette.

İlk kez tek başına yürüdüğünde, koştuğunda, konuştuğunda, bisiklet sürmeye başladığında, odasını topladığında, sanatla ilgili herhangi bir derste küçük bir yetenek gösterdiğinde ve başka pek çok zamanda çocuklarını övgüye boğuyor ebeveynler. Fakat bazen bu konuda aşırıya kaçmak ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak da mümkün olabiliyor.

Çocuklarınıza iltifat ederken, onları motive etmek, kendilerine olan güvenlerini sağlamak ve onlarla gurur duyduğunuzu sağlıklı yollarla göstermek mümkün. İşte coolmompicks sitesinden bu konuda öneriler…

Becerilerinden ziyade karakterine iltifat edin

Bazen “Gerçekten oyun oynarken diğer çocuklara karşı çok naziksin” demek “Sen iyi bir çocuksun” demekten daha anlamlıdır. Çocuğunuzun davranışlarına pozitif yorumlar yapmak, onu daha iyisini yapmaya teşvik eder, empati kurmasına yardımcı olur ve başkalarına karşı daha olumlu davranışlar geliştirmesinde destek olur. Bu, onların fiziksel beceri ve yeteneklerini övmemeniz gerekiyor demek değil, sadece duygusal gelişimleri ve sosyal etkileşimleri hakkında motive edici yorumlar yapmayı unutmayın.

Sonuca değil çabalarına odaklanın

Sadece “Süper basketbol oynadın” demek yerine, “Topu sürerken harikaydın, çok iyi çalışmışsın, çok iyi oynadın” diyebilirsiniz. Geniş ifadeler kullandığınızda, samimiyetten uzaklaşırsınız. Thomas Edison’ın şu sözü size ilham olabilir: “Bir dahi olmanın %1’i ilham ise, %99’u çok çalışmaktır, ter dökmektir.”

Çocuklarınız size bir başarılarını anlattıklarında, onların kendileriyle gurur duymalarını sağlayın

Ebeveyn olarak, çocuğa “Seninle gurur duyuyorum” demek elbette önemli, çocuğa bunu göstermek, hissettirmek, onun başarısından dolayı hissedilen sevinci saklamaya gerek yok. Ancak bir diğer önemli nokta ise şunu diyebilmek; “Vay canına! Kendinle gurur duyuyor olmalısın! Bu şekilde çocuk, içeriden de motive oluyor. Bir iş başardığının bilincine varıyor. Büyürken elde etmeleri gereken bir özellik bu; kendilerine olan güvenleri çok çok önemli. Çocuklar başkalarından onay almak zorunda hissetmemeliler. Çocuklarınızı önce kendi başarılarından dolayı kutlayın, kendilerini iyi hissetmelerini, kendilerine güvenmelerini sağlayın, teşvik edin, daha sonra da onlarla gurur duyduğunuzu söyleyin.

Unutmayın, bazen az şey söylemek daha çok anlam ifade edebilir

Oğlunuz ya da kızınız bir spor karşılaşmasında ya da herhangi başka bir aktivitede başarılı bir iş çıkardığında ona elinizde “harika” işareti yapmak, “sevgi dolu ve gurur duyduğunuzu” gösteren birtakım işaretler yapmak, “bir beşlik çakmak” gibi hareketler de önemli anlamlar ifade eder. Bunlar özel ve samimi davranışlardır. Çocuğunuz kendini özel hisseder. Bu gibi hareketler özellikle çekingen ve çok da ilgi görmek istemeyen gençler için çok daha anlamlıdır. Tüm ilgiyi üzerine çekmek istemeyen, ilgi odağı olmaktan kaçınan bazı çocuk ve ergenlere yaklaşmanın yolları arasında sayılabilir. Abartmadan ilgi, sevgi ve gurur duygularını göstermek de bir sanattır.

Siz başkalarıyla onun hakkında konuşurken, övgü ile bahsettiğinizi duymalılar

Elbette çocuğunuz duysun diye yan odada arkadaşınızla bağıra çağıra onun hakkında konuşmayın. Ancak bu gibi ortamları değerlendirebilirsiniz. Çocuğunuzun size kulak misafiri olduğu durumları bunun için kullanabilirsiniz. Bu, babaanneyle yapılan bir telefon konuşması bile olabilir. Onlarla gurur duyduğunuzu başka insanlarla da paylaştığınızı duymak onu aşırı mutlu edecektir, ayrıca oldukça samimi bir şekilde bunu öğrenmiş olacak. Hatta bu ipucu, diğerlerine nazaran çok daha etkili ve önemli olabilir.

İltifat etmek yerine bir gözleminizi ona aktarabilirsiniz

Teşvik edici bir gözlem yorumu, normal bir iltifattan daha özgün ve samimidir. Özellikle küçük çocuklar için, hedefe ulaşmakta en motive edici, doğru yollardan biridir. Mesela henüz yeni yeni ayakkabılarını bağlayan çocuğunuza, gülümseyerek “Ayakkabılarını kendi başına bağladın!” diyebilirsiniz. Dolaylı yollarla çocukları teşvik etmek mümkün.

Ve çocuklarını ikizleriyle ya da kardeşleriyle karşılaştırmayın… 😊

–> KEŞKE İKİNCİ ÇOCUĞUM DOĞMADAN ÖNCE FARKINDA OLSAYDIM

 

Georgette Gilmore

 

coolmompicks

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top