İnternet Anneleri

Doğumda Destek

Pregnant woman holding balloon

Sevgili Esra Erkut Demiröz’e sorduk Doula kimdir? Doulalık nedir? Kendisi bizler için cevapladı…

Yüzyıllardır kadınlar, kadına doğumda destek vermektedirler. Hatta çok eski yıllara M.Ö 3000’ lü yıllara gidersek, kadınlar doğum yaparken kutsanırlarmış. Kadın doğum yapacağı zaman, tapınakta toplanırlar, etrafında çember oluştururlar, bebek ve anne kutsanırmış.
Kadınlar doğumda her zaman kadınlar tarafından kuşatılmıştır. 100 yıl öncesine kadar doğumların %90’ı evde gerçekleşiyordu. Bu doğumların çoğunda gebe, komşular, kardeşler, anneler ve arkadaşlardan oluşan kadınlar tarafından destek görürdü. Kadınlar duygusal, fiziksel ve manen destekleniyordu. Bir kadın için kendi doğumundan önce birçok doğuma tanık olması çok yaygındı.
Sonra insanlık geliştikçe tıp gelişmiş, tıp geliştikçe doğum da gelişmiş. Ve yüzyıllardır süre gelen doğumda kadına destek, doğumların hastaneye taşınması ile ortadan kalkmış.  Ancak günümüzde artık hastanede doğuran kadının yanında doulası var.

Doula Yunanca’ da “hizmet eden kadın” anlamına gelmektedir.

DONA (Doula Organization of North America) ilk DOULA organizasyonu. 1992′ de kurulmuş ve yaptıkları bir çalışma ile doulalık, doğumda gerekli bir bileşen haline gelmiş.
DONA’ nın kurucularından Dr. Marshall Klaus şöyle anlatır doulalık tarihçesini:

“İşe Guetamala’ dan başladık, çünkü bir bebek odasını değiştirmek istedik. Buranın doğumdan sonra anne ve bebeklerin beraber olması için ideal bir yer olacağını düşündük. Emzirmenin daha iyi olmasını sadece anne ve bebeği hassas dönemde yan yana getirerek sağladık.
O zamanlar en iyi bebek odalarının çoğunda bile anneler ve bebekleri ayrıydı. Çabamız bebekleri tekrar anneleriyle yan yana getirmekti ve bunun anlamlı olması için Amerika’daki hastanelerde kanıtlanmış olması gerekiyordu.

Çalışma arkadaşımız olan bir tıp öğrencisine tüm annelerle kısa bir görüşme yaptırdık ve çalışmayı onaylıyorlar mı diye öğrenmek istedik. Onuncu gebeye geldiğimizde öğrendik ki, o her bir annenin yanında kalmıştı ve öyle görünüyordu ki bunun faydalı bir etkisi olmuştu. Çünkü o annelerin ilk doğumuydu ve doğumları çok kısa sürmüştü. Yanlarında sürekli akıcı bir şekilde İspanyolca konuşan biri olduğunda bir şey olmuştu. Onların yanına, tamamen tesadüfen, eğitimsiz bir doula koymuştuk ve doğumdan çok farklı bir sonuç aldık.
Böylece anneyle kalması için belirlenmiş 3 kadın işe aldık ve nasıl bir eğitim almaları gerektiğini tartıştık. Onlara eğitim verdik ve onlar bizim ilk doulalarımız oldular. İşte her şeye böyle başladık.”
Araştırmalar doğum dolulalarının müdahale ihtiyacını azalttığını ortaya koymaktadır. Müdahalelerin anne ve bebek üzerindeki riski arttırdıkları bilindiğinden, doulanın doğum deneyimindeki muhteşem etkisini fark etmek önemlidir.

Doulalar, bir kadının bedenine ve kendi bebeğini dünyaya getirebilme yeteneğine inanır.  Bunu desteklemek için masaj yapar, cesaretlendirir, rahatlatıcı pozisyonlar önerir, meditasyon ve nefes teknikleriyle yardımcı olur. Bunun yanında gebelerin hastane prosedürlerini anlayabilmelerine de destek olur.  Doula, doğumu annenin hayatı boyunca hatırlayacağı kutsal bir tecrübe olarak görür ve bu hatırayı kadının doğum ile ilgili kararlarını destekleyerek korumaya çalışır.

Bir doula anne-baba için karar vermez. Ayrıca, herhangi bir prosedür için anne adına bir teklifte bulunmaz. Sadece annenin kararlarını destekler ve gerektiğinde ona doğum planını hatırlatır.
Doula medikal prosedürler uygulamaz. Sağlık profesyonellerinin yaptığı işlere müdahale etmez.
Doula sizin adınıza konuşmaz ama sesinizin duyulmasına yardımcı olur.
Kadının bedenine ve doğumun mahremiyetine saygılıdır.
Tüm varlığını doğumunuza getirebilir.
Objektiftir ve sizin seçimlerinize saygılıdır; kendi tercihlerinin veya doğum deneyimlerinin sizin doğumunuzu etkilemesine izin vermez.
Kendi enerjisinin ve doğum ortamına olan etkisinin farkındadır.
Sizi yargılamaması gerektiğini bilir.
Hassastır, sakindir.
Ve her şeyden önemlisi sizin yanında kendinizi rahat hissettiğiniz biridir.