Çocuk

Eğlenceli Ve Eğitici Bir Öykü Seti: Öykü Çemberi

Fırat Yardımcıel

∗ İlkokul Öğretmeni

∗∗ Öykü Çemberi – Etkinlikli Okul Öncesi Öykü Seti, Yazar: Aysel Gürmen, Resimleyen: Serap Deliorman, Timaş Okul, 2014.

buyuklogo

 

 

 

 

Son dönemlerin dikkat çeken çocuk edebiyatı yazarlarından olan Aysel Gürmen tarafından kaleme alınan Öykü Çemberi∗∗ on kitaptan oluşan resimli çocuk kitabı setidir. Öykü Çemberi edebi ve görsel kalitesinin yanı sıra okul öncesi yaş grubundaki çocuklarımızın değerler eğitimi için de önemli bir referans kaynağı olarak dikkat çekiyor. Serap Deliorman’ın her yaş grubundan okurun estetik zevkini okşayan çizimleriyle pekişen öyküler, çocukların tekrar tekrar dinlemekten usanmayacağı kadar akıcı ve etkileyici…

Öykü Çemberi, yardımlaşma, barış, sorumluluk, dürüstlük, özgüven, sabır, nezaket, temizlik, çalışkanlık ve empati gibi değerleri hassas ve etkili bir üslupla işleyen öykülerden oluşuyor. Ebeveynlerin ve eğitimcilerin evde ya da sınıf ortamında yararlanacakları kitapların verdiği mesajlar hakkında genel bir yargıya sahip olması, onları amaçlarına bir adım daha yaklaştırır. Bu bakımdan, Öykü Çemberi kitaplarında ele alınan değerlerin ebeveynlere ve eğitimcilere, çocuklara bu kitapları okurken ihtiyaç duyacakları şekilde açıklanması, öykülerin işlevselliğini artırıyor.

Öykü Çemberi, ebeveynlerin ve eğitimcilerin bu öyküler sayesinde değerler eğitimine ne kadar katkıda bulunduklarını ve “hedeflerine” ne kadar yaklaştıklarını görmeleri için hazırlanmış “Eğitimciler ve Aileler için Notlar” ile de dikkat çekiyor. Tam bir ölçme ve değerlendirme formu niteliğindeki bu bölümlerde yer alan “Anı-Öykü Zamanı” ise öykülerdeki temaların çocukların zihinlerinde pekişmesini sağlayarak “kendi değerler şemasını” oluşturmakta çocuklara katkıda bulunmak adına geliştirilmiş güzel bir eğitsel formül.

Her kitaptaki minik sözlük, çocukların öykülerin kurgusunu ve ele alınan değerleri anlama kabiliyetlerini geliştirme konusunda ebeveynlerin ve eğitimcilerin elini güçlendirecek nitelikte bir başka artı olarak öne çıkıyor.

Endişelenmeyin, Öykü Çemberi kitaplarını uzun uzadıya anlatıp okuduğunuzda alacağınız hazzı azaltmak niyetinde değilim. Sadece her kitabın öne çıkan özelliklerine kısaca değinmek istiyorum.

 

 

01-Evimevimguzelevimkap

Evim Evim Güzel Evim (Yardımlaşma)

Bir felaket (deprem) karşısında yardımlaşmanın vurgulandığı bu öyküde, aile bağları da ele alınıyor. Çocukları olaylar karşısında çok yönlü düşünmeye ve sorgulayıcı biçimde tavır almaya yönlendiren detaylar dikkat çekici. Aysel Gürmen, diğer kitaplarında olduğu gibi bu öyküsünde de yer yer deyim ve atasözleriyle de geliştirdiği anlatımı sayesinde, çocuklara evrensel bir değeri yerel lezzetlerle harmanlayarak sunuyor.

02-Canavarotukap

Canavar Otu (Barış)

Bu ilginç isimli öyküde, değerler eğitimi temalı kitaplarda çok da üzerinde durulmayan barış teması ele alınıyor. Çocuklara anlatılması güç ama benimsetilmesi hayati bir konuyu gerçekten ilgi çekici bir üslupla ele alan Canavar Otu isimli kitapta hayvan sevgisi, misafirperverlik, kolektif çalışarak sorun çözme gibi ek insani duyarlılıklara, sosyal becerilere ve doğa olaylarına ilişkin örtük bilgilendirmelere de giriliyor.

 

03-Kirpicikvefarecikkap

Kirpicik ve Farecik (Sorumluluk)

Bu öykü kitabında ana tema olan sorumluluk dışında toplumsal kurallara uyma ve yardıma ya da dayanışmaya ihtiyaç duyanlara kol kanat germe gibi ek “güzellikler” de ele alınıyor. Doğa bilgisi ve çözüm odaklı olma da kitapta işlenen diğer kayda değer unsurlar.

 

04-Ziplamaktanyoruldumkap

Zıplamaktan Yoruldum! (Dürüstlük)

Dürüstlük, eksikliği çok fazla hissedilen bir değer… Bu yüzden çocuklarımızı yetiştirirken sürekli üzerinde durmamız gereken konulardan biri de dürüstlüğü ruha işleyen örneklerle anlatmak olmalıdır. “Zıplamaktan Yoruldum!” isimli bu eğlenceli öykü kitabında, dürüstlüğü çocuklara anlatmak için kullanışlı bir görsel ve metinsel malzeme sunuluyor.

 

05-Kucukdinazorkap

Küçük Dinozor Resim Yapmak İstemiyor! (Özgüven)

Elbette ki diyaloglarının naifliği ve başkahramanın bir dinozor olması bu öyküyü çocuklar için ayrıcalıklı kılıyor. Fakat bahsettiğimiz öykünün güzellikleri bunlarla sınırlı değil. Bu ilginç isimli öyküde, çekingen ve ilk anda başarısız gibi gözüken çocukları “kazanmak” için nasıl bir yöntem takip edilebileceğine dair “harika bir fikir” işleniyor. Öykü, bu açıdan hem eğitimciler hem de ebeveynler için kullanışlı bir çalışma.

06-Dansedenarilarkap

Dans Eden Arılar (Sabır)

Öykü Çemberinin ilginç öykülerinden biri de bu kitapta yer alıyor. Başka bir resimli çocuk kitabında arı yetiştiren bir kadın karakter gördüğümü hatırlamıyorum. Arıların birbirleriyle iletişim kurmak için yaptığı dans üzerinden sabır gibi anlatması güç bir değeri ele almak, ancak deneyimli ve vizyon sahibi bir edebiyatçının yapabileceği bir iştir. Defalarca okunsa da değerini yitirmeyecek bir öykü olduğunu söyleyebilirim.

07-Yusufunciceklerikap

Yusuf’un Çiçekleri (Nezaket)

Bir çocuğun bir yaşlı ile sosyal ilişkisi üzerinden nezaketi anlatmak, dikkat çekici bir buluş. Saygı, sorumluluk ve doğa sevgisinin de işlendiği derli toplu bir öykü Yusuf’un Çiçekleri. Sade ve ilham verici…

08-Tatilbittikap

Tatil Bitti Kırlangıçlar Nereye Gitti? (Temizlik)

Yine bir çocuk yine bir yaşlı… Fakat bu öykünün öne çıkan kahramanları kırlangıçlardır. Aysel Gürmen, temizlik gibi çocuklara genellikle klişeler üzerinden anlatılan bir konuyu, bu öyküde hayvan sevgisini pekiştirecek ve onlara sevgi duyuracak şekilde ele almayı ustalıkla başarıyor. Serap Deliorman’ın çerçeveletilip asılacak denli güzel çizimleri de en az anlatım kadar güçlü…

09-Acelecisincapkap

Aceleci Sincabın En Güzel Günü (Çalışkanlık)

İşgüzarlıkla çalışkanlık, tez canlılıkla dinamizm genellikle karıştırılan olgulardır. Gerçek anlamda nasıl davranan kişilere çalışkan denilebileceğini düşündürten bu sevimli öyküde, diğer Öykü Çemberi öykülerinde olduğu gibi pek çok yan kavram ve değer de ele alınıyor.

 

10-Bademgozlumkap

Badem Gözlüm (Empati)

İşte sıra dışı bir çocuk edebiyatı örneği daha… Empati, çocuklara yönelik kitaplarda sıkça işlenen bir değer olmakla birlikte Badem Gözlüm isimli bu öyküde işin içine engelli bir kardeşin dâhil edilmesi anlatıma farklı bir zenginlik katıyor. Down Sendromu Derneği tarafından eğitimcilere ve ailelere tavsiye edilen bu kitabı ben de özellikle engellileri konu alan materyal bulmakta zorlanan bütün öğretmenlere ve ebeveynlere öneriyorum

Yazan: Aysel GÜRMEN
Resimleyen: Serap DELİORMAN

Editör: İbrahim Şamil KÖROĞLU
Sayfa Sayısı: 24
Kâğıt – Cilt: 100 gr 1. hamur / 220 gr. A. Bristol
Boyut: 24 x 21 cm

 

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top