Aile

Ev Ödevi Çocuklar İçin Kötü Mü?

Okulda 8 saat geçirdikten sonra çocuklar eve genellikle tükenmiş halde geliyorlar. Daha sonra yemek yiyip tekrar defter ve kitaplarına gömülmeleri onlar için eziyet çoğu zaman.

Ancak bazı uzmanlar, çocukların yaşına göre bu rutinin faydalı olabileceği görüşünde birleşiyor.

“Ev Ödevi Efsanesi” kitabının yazarı Alfie Kohn şöyle diyor: “İlkokulda veya ortaokulda ödev verilmesinin faydalı olup olmadığına dair kesin kanıtlar tamamen yok.”

Geleneksel ebeveynlik eleştirmeni ilerici eğitimin savunucusu olan Kohn, okul sisteminde “kesinlikle ödev yok” sloganından ziyade “yanlış eğitimin tedavisi” şeklinde bir tanımlamayla ödev konusuna yaklaşmayı tercih ediyor.

Ev ödevinin fayda sağladığı çocuklar da olabilir

Ödev konusunda okullar ve öğretmenlerin de kafası karışık. Bazen işlerin ödevle daha iyi gittiğini düşünüyorlar ve tamamen ödev vermeyi bırakırlarsa öğrencilerin boşluğa düşme riskini göz önünde bulunduruyorlar.

Çocuğun yaşı, ödevin miktarı ve içeriği yani kalitesi titizlikle düzenlenirse, okuldan sonra ders çalışmak çocuklar için kötü olmayabilir.

“Küçük yaşlarda ödev gerekli değildir ancak yeteneklerini geliştirmeleri için kullanılabilir.”

-Pediatrik Nöropsikolog, Çocuk Araştırmaları Eğitim ve Akademik Başarı Klinik Direktörü Dr. Daniela Montalto.

4 ile 10 yaş arasındaki çocukların günde en az 20 dakika okuma yapmalarının, motor ve el becerilerini geliştirmeleri için makas vb. aletleri kullanabilecekleri zamanlar geçirmelerinin faydalı olduğunu söylüyor. Geleneksel ödevlere değil ama bu tip çalışmalara odaklanmak gerektiğini savunuyor. Bir çocuk eğer üçüncü sınıfta hâlâ okuma konusunda zorluk çekiyorsa eğitiminin devamındaki başarı oranı da daha düşük olduğu, araştırma sonuçlarının göstergesi.

“Çalışma alışkanlıklarını geliştirmeleri için 6. sınıftan önce verilen ödevler genellikle faydalı oluyor.” diyor Duke Üniversitesi’nden Harris Copper.

Ev ödevi iyi bir şey olabilir

“Ev ödevi genel olarak, ebeveynlerin nefret ettiği çocukların da hoşlanmadığı bir şey ama aslında iyi bir şeydir.” diyor Psikolog Dr. Sanam Hafeez.

“Beyniniz günde sadece 8 saat yeni bir şeyler öğrenme kapasitesine sahiptir. Yani eve döndüğünüzde beyniniz yeniden farklı bir şekilde işler. Problem çözme ve kritik etme yeteneğiniz harekete geçer. Evde daha rahat bir ortam vardır. Bir yetişkinin yoğun ilgisi vardır. Çocuklar daha rahat soru sorabilir ve parmak kaldırmaktan çekinmez. Bu da çocuğun öğrendiklerini pekiştirmesi için gerekli olan ortamdır.”

“Böylece çocukların, öğretmenlerin ve ebeveynlerin ev ödevine yaklaşımlarında hiçbir sorun olmadığını söylemiyoruz. Eğer çocuğunuz saatlerde ödev yapıyor, yatma zamanını geciktiriyor ve sınavlarından önce büyük bir stresle ödev yapmaya devam ediyorsa, yine bir şeyleri değiştirme zamanı gelmiş demektir.”

“2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre ortaokuldaki öğrencilerden, her gün 90 ile 100 dakikadan fazla ödev yapan çocukların not ortalamalarından düşüşler yaşanmış.”

“Eğer bir çocuk her akşam tüm zamanını ödevlerle ve ders çalışmakla geçiriyorsa, öğretmenlerle velilerin bir konuşması gerekiyor.” -Montalto

Ev ödevleri, çocuklar ve ebeveynler için bir stres kaynağı olmamalı, bir yük gibi hissedilmemeli. Ev ödevleri, çocukların okulda öğrendiklerini tamamlayıcı bir araç olarak kullanılmalı.

Ödevi, tamamlayıcı besinler, diyet takviyeleri veya ilaçlar gibi düşünmek iyi bir yol olabilir. Eğer çok az alırsanız bir etkileri olmaz, çok fazla alırsanız sizi öldürebilirler. Eğer doğru oranı tutturursanız daha iyi olursunuz.

womansday

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top