Aile

‘Flört Şiddeti’ne Hayır

Şiddet görmek ve göstermek ne eğitime ne de yaşanılan / doğulan şehre, ülkeye bakıyor. Her yaştan ve cinsten her meslek grubundan kişi şiddete maruz kalabiliyor. Toplumda şiddetin önüne geçmek için hem erkeklerin hem de kadınların eğitilmeleri gerekiyor. Şiddet göstermemek ve şiddet görmemek adına toplumun her kesimi bilinçlenmeli…

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi tarafından hayata geçirilen ‘Flört Şiddeti Akran Eğitmen Eğitimi’ ile flört şiddeti konusunda üniversite öğrencileri arasında farkındalık yaratmak ve bu farkındalığı yine öğrenciler aracılığıyla sürdürülebilir bir şekilde uygulamaya koymak amaçlanıyor.

Üniversiteler; sağlıklı ilişkilerin geliştirilmesi, saygı ve eşitlik kültürünün oluşturulması ve öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanı sıra hayat deneyimlerinin desteklenmesinde de önemli bir role sahip. ‘Flört Şiddeti Akran Eğitmen Eğitimi’ ile Türkiye’deki üniversite öğrencileri arasında flört şiddetinin önlenmesi ve sağlıklı ilişki pratiklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mary Lou O’Neil, “Cinsiyete dayalı şiddet, dünya çapında bir sorun ve bireylerin eşitlikçi bir toplum ve eğitim ortamından yararlanma haklarını sekteye uğratıyor. ‘Flört Şiddeti Akran Eğitmen Eğitimi’ projemizle, üniversite öğrencileri arasında meydana gelen cinsiyete dayalı şiddetin bir türü olan flört şiddetini ele alarak şiddetin önlenmesini ve eşitlikçi, sağlıklı ilişki pratiklerinin geliştirilmesini amaçlıyoruz. Türk Psikologlar Derneği iş birliğiyle, 5 hafta sürecek pilot uygulama ile flört şiddeti konusunda 15 Kadir Has Üniversitesi öğrencisi akran eğitmeni olmak için eğitim alacak. Pilot uygulama süresince Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin “Ne Var Ne Yok?” isimli kitabı uygulamaya yön vermek için referans olarak kullanılacak. Pilot uygulama ile amaçlanan, bu konuda Türkiye’de üniversite öğrencilerinin ihtiyaçlarını anlamak ve bir sonraki akran eğitmenlerinin eğitimleri için gerekli materyalleri hazırlamak. Pilot uygulamayı takiben, akran eğitimcisi olan öğrenciler, en az 100 Kadir Has Üniversitesi öğrencisi ile beraber atölye çalışmaları yapacak ve daha sonra 10 kişiden oluşan yeni bir akran eğitimcisi grup yetiştirilecek. Programın en büyük amacı, flört şiddeti konusunda üniversite öğrencileri arasında farkındalık yaratmak ve bu farkındalığı yine öğrenciler aracılığıyla sürdürülebilir bir şekilde uygulamaya koymak. Program, daha sonra ülke genelinde diğer üniversitelerle paylaşılmak üzere tüm eğitim ve tanıtım materyallerinin Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi web sitesine eklenecek ve sosyal medya kampanyasıyla desteklenecek” şeklinde konuştu.

“Flört Şiddeti” nedir?

Flört şiddeti, bireyin flört ettiği kişiye fiziksel, cinsel veya sözlü taciz tehdidinde ve/veya tacizde bulunması olarak tanımlanıyor. Bu tür şiddete herkes maruz kalabilir, ancak bu şiddete maruz kalanların büyük çoğunluğunu genç kadınlar oluşturuyor. Flört şiddeti yaşayan kadın üniversite öğrencileri, bu şiddeti yaşamayanlara oranla daha fazla psikolojik ve fiziksel sağlık sorunları yaşıyor.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top