Beslenme

Gebelik Öncesi Nasıl Beslenmeliyiz?

Değerli okurlar siz değerli annelerimiz ve anne adaylarımız için gebelik öncesi, gebelik ve emziklilik döneminde beslenmenin önemini ve sağlıklı beslenmeyi anlatacağım bir yazı dizisi oluşturmayı hedefliyorum ve bu yazımda her şeyin başlangıcı olan gebelik öncesi beslenmeyi anlatacağım.

Gebelik öncesi beslenme birçok kişi tarafından önemsiz gibi görünse de sağlıklı bir gebelik ve sonucunda sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilmek için çok önemlidir. Gebeliğe hazırlanırken yapılması gereken en önemli şey anne adayının gebelikte yetersiz veya fazla ağırlık kazanımına bağlı sorunlar yaşamaması için gebelikten önce ideal ağırlığına kavuşmasıdır. İdeal ağırlık BKI değerinin 21kg/m² olmasıdır. BKI değerinizi kilonuzu boyunuzun karesine bölerek bulabilirsiniz.

Gebelik öncesi düzenli folik asit alımı bebekte nöral tüp defekti oluşmaması için çok önemlidir. Doktor kontrolünde supplement kullanımı tavsiye edilmektedir. Folik asitten zengin besin kaynakları ise koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Besin değerini korumak için çiğ veya buharda pişmiş olarak tercih edilmelidir. Gebelik döneminde anemiyle karşı karşıya kalmamak için demir depolarının arttırılması gerekmektedir. Bu nedenle beslenmenizde kırmızı et ve yumurtaya sık sık yer vermeli, bu yiyeceklerle beraber bir C vitamini kaynağı taze sebze ve meyve tüketerek yararlılığını arttırmalısınız. Kalsiyum ve D vitamini annenin ve bebeğin kemik yapısını etkileyeceği için süt, yoğurt, peynir tüketimi arttırılmalı, D vitamini içinse her gün 15-20 dk. güneşten faydalanılmalıdır. Omega-3 alımını arttırmak için haftada en az iki kez özellikle somon, ton balığı, lüfer, istavrit gibi balıkları tüketmeye özen gösterilmelidir.

Bebekte zekâ geriliği ve guatr oluşmaması için iyot alımı yeterli olmalıdır. Ülkemizde tuzlar iyotla zenginleştirdiği için muhakkak tuz tercihinizi iyotlu olanlardan yana yapmalı ve iyottan zengin olan süt, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve deniz ürünlerine beslenmede yer vermelisiniz.

Günde 8-10 su bardağı su içilmeli, kahve tüketimi sınırlandırılmalı, güvenilir olmayan bitkisel çaylar tüketilmemeli ve siyah çay içilecekse açık ve mümkünse bir dilim limonla tercih edilmelidir. Alkol, sigaradan uzak durulmalı ve fiziksel olarak aktif bir yaşam sürdürülmelidir.

Sağlıklı, formda ve mutlu günler.

Sevgiler.

Öğr. Diyetisyen Sevgi Sevmez İletişim

 

E-mail: [email protected]

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top