İnternet Anneleri

Gebelikte Yapılan Testler Nelerdir?

Hamilelik döneminin başlangıcından sonuna kadar farklı dönemlerde çeşitli testler ve tahliller yapılmaktadır. Bazı tahlillerin ise gebelikten önce çiftler hamileliğe karar verdiğinde yapılması daha sağlıklıdır. Bazı testlerin, gebeliğin belirli haftalarında, dönemlerinde yapılması gerekmektedir. Belirli haftalarda yapılan bu testler o haftanın dışında yapılamazlar. Bu nedenle de hamilelik dönemi süresince bu testler dikkatle takip edilmeli ve zamanları kaçırılmamalıdır.

Gebelik döneminde yapılan testlerin bir kısmı her gebede yapılmaktadır. Fakat bir kısım testler, yalnızca bazı gebeliklerde belli sorunlar oluştuğunda yapılır. Bu yazımızda bu testlerin, gebeliğin başından sonuna doğru yapıldığı haftalara göre sırasıyla paylaşacağız.

İlk Muayenede Yapılan Tahliller Nelerdir?

Bu testler her çiftin doktora ilk başvurusunda yapılan tahlillerdir. Burada en doğru olan ise çiftlerin gebelik oluşmadan önce ve gebelik sürecine karar verdiklerinde doktora başvurup tahlillerin yapılmasıdır. Öyle ki bu testlerde saptanabilecek bazı anormalliklere karşı gebelik daha başlamadan önce önlemler alınabilmektedir. Fakat çiftlerin birçoğu gebelik oluştuktan yani adet gecikmesinden sonra doktora başvurmaktadır. İlk muayenede jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile kadın genital organları değerlendirilmektedir. Eğer son 1 yıl içerisinde yapılmamışsa smear testi yapılmalıdır. Genel sistemik muayene de yapılmakta ve anormallik durumu olduğunda ilgili branş uzmanına yönlendirilmelidir. İlk muayenede yapılan tahliller ise:

 

11 – 14 Haftalar Arasında Yapılan Testler:

Gebeliğin 11. haftasından sonra ultrason muayenesi sırasında bebeğin NT yani ense kalınlığı ölçülür ve kan tahlili yani iki test yapılır. Bu tahlil ise 11 – 14 hafta arasında yapılmaktadır. 14. haftadan sonra yapılmamaktadır.

16 – 20 Haftalar Arasında Yapılan Testler:

16 – 20 haftalar arasında ise üçlü test yani triple testi ya da dörtlü test yapılmaktadır. Test sonucu riskli geldiği takdirde amniosentez yani bebekten su alınarak daha ileri bir inceleme yapılabilir.

24 – 28 Haftalar Arasında Yapılan Testler:

24 – 28. haftaya kadar olan tahlillerde hemen hemen her gece yapılan rutin tahlillere değindik. Gebelikte bazı durumlarda oluşan ve bazı hastalıklarda değinmiş olduğumuz tahliller dışında da başka tahlillerinde yapılması gerekebilir.

35 – 37 Haftalar Arasında Yapılan Testler:

35 – 37 haftalar arasında annede bakteri yani Grup B Streptokok taraması önerilir. Fakat ülkemizde fazla yaygınlaşmamış olan bir uygulamadır. Gebeliğin son dönemlerinde, bebeğin sıkıntıda olduğundan şüphe duyulduğu durumlarda ve günün geçmesi durumunda Non Stres test (NST) çekilir.