Diyet

Göbek Bölgesindeki Şişmanlık Tarih Oluyor

 

Bu göbek neden gitmiyor? Zayıfladım ama göbek kaldı biraz. Göbekteki yağlardan kurtulamıyorum… Bu gibi cümleleri sıklıkla duyuyoruz. Sizde olmasa bile, çevrenizde göbeğinden yakınan birileri varsa, onlara bu tavsiyelerde bulunabilirsiniz. Aslında göbek çevresindeki yağlanma görsel olarak rahatsız edici olmasaydı da, sağlık açısından tehlikeli. Organlarımızı çevreleyen göbek bölgesindeki abdominal yağlanma, kalp hastalığını da tetikler. Bazı kanser çeşitleriyle birlikte, Tip 2 diyabet riskini ve insülin direncini artırır. Denediğin diyet ve egzersizler bile göbek çevresindeki yağlardan kurtulmanı sağlamadıysa, hormonlar, yaş ve genetik faktörler devreye girmiş olabilir.

Göbeğindeki şişkinliğin sebepleri şu şekilde sıralanabilir. Elma vücut tipinde bir kişiysen göbek çevresindeki yağları vermek evet biraz zor. Genler… Fakat onları yenmek mümkün.

Çok fazla alkol tüketmek

Alkollü içeceklerde çok fazla kalori vardır. Ne kadar çok tüketirsen o kadar kilo alacaksın demektir. Alkol, özellikle göbek çevresinde birikiyor. “Bira göbeği” ile ünlü erkekler var. Her gün bir kadeh alkollü içecek tüketen bir kadın ileriki yaşlarda, kendi jenerasyonundan daha zayıf gözükebilir, olabilir. Fakat bunun sebebi, hareketli bir yaşamının olması ve sağlıklı besinler tüketmesi olsa gerek.

Ortalama olarak: 33’lük bir birada 142 kcal, bir duble rakıda 250 kcal, bir kadeh (90 ml) margaritada 188 kcal, bir kadeh (120 ml) kırmızı şarapta 95 kcal, 1 kadeh (30 ml) votka, cin, rom veya tekilada 250 kcal bulunmaktadır.

Yaşlanmak

Yaş aldıkça, vücudun kilo alıp verme alışkanlıkları değişir. Kilo vermek daha zorlaşıyor. Hem erkeklerde hem kadınlarda metabolizma hızı yavaşlıyor. Kadınlar menopozdan sonra kilo alırsa bu kilolar genellikle göbek çevresinde birikiyor. Menopozda, östrojen ve progesteron hormonlarının üretimi yavaşlıyor. Bu arada, testosteron seviyesi de düşmeye başlıyor. Hormonlardaki bu değişim, kadınların karnında birikir ancak önlemek mümkün elbette.

Yanlış egzersizlerle boşa zaman geçiriyor olabilirsin

Günlük koşular, yürüyüşler mutlaka faydalı fakat tek başına kardiyo, göbek çevresi için yeterli değil maalesef. Programında ağırlık kaldırmaya, kardiyovasküler egzersizlere yer vermelisin. Kaslar, yağdan daha fazla kalori yakar. Yani vücudundaki kas oranı yüksekse, kalori yakması da kolaylaşıyor. Orta şiddetli egzersiz yapanlara haftada 250 dakika, yüksek şiddetli egzersiz yapanlara 125 dakika kadar egzersiz öneriliyor. Ayrıca sadece göbeğe çalışmak da yanlış, kol, bacak, popo kaslarını da çalıştırmalısın. Mesela plank, son derece işlevsel bir egzersiz. Evde, odanda yapabilirsin, hiçbir materyale ihtiyaç duymayan bu egzersiz, pek çok kası çalıştırıyor.

Çok fazla işlenmiş gıdayla beslenmek

Beyaz ekmek, cipsler, kızartmalar, alkollü içecekler, şekerli, gazlı içecekler, bisküvi, çikolatalar, şeker ihtiva eden her tür gıda bedene yapışır kalır. Çok fazla işlenmiş gıda tüketmek de, yağ yakım hızını düşürür. Doğal ve taze meyve, sebze, tahıllı ürünler antioksidan deposudur. Bunları tüketmelisin, göbeğin ve sağlığın için. Yüksek lif, düşük karbonhidrat, düşük kalori, protein ihtiva eden bir besin kombinasyonu oluşturmalısın.

Yanlış yağları yiyor olabilirsin, aslında sağlıklı yağlar da var

Doymamış yağların belirli türleri faydalıdır. Vücut, her yağa aynı şekilde tepki vermez. Zeytinyağı, avokado yağı, ayçiçeği çekirdeği, somon, ceviz gibi bazı yağlı yiyecekler, miktarına dikkat edilerek tüketildiğinde oldukça faydalı besinlerdir.

Aşırı stresten göbeklenmek

Stresin kaynağı ne olursa olsun, aşırı stres altındaysan bu bedeninin ortasında aşırı yağ olarak sana geri dönebilir. Ayrıca bu dönemlerde genellikle yüksek kalorili besinler tüketmeye kanalize olur insanoğlu. Stres hormonları kortizola sebep olur. Yağ miktarı artar, yağ yakımı düşer, stres hormonu kortizol iş başına geçer ve göbek çevresi genişler.

Uyu

Günde 5 saat veya daha az uyuyan insanların kilo verme oranı, günde 7 saat ve daha fazla uyuyan insanlara oranla % 30 civarında daha düşük. Çok uyuyan çok kilo veriyor. Ve uykunun düzenli olması, gece (karanlıkta) uyumak da önemli.

Kaynak: time

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top