Etkinlikler

Güvenli Yaşam Eğitimi

guvenli-yasam-egitimi

İnternetanneleri olarak düzenlediğimiz Güvenli Yaşam Eğitimi’nde aldığımız notları sizinle paylaşmak istedik. Ama öncelikle şunu belirtmek isteriz ki eğitime katılım çok azdı. Deprem olduktan sonra ülkemizdeki bilim adamlarının; televizyonlara çıkıp devamlı bizlere depremle ile ilgili bilgiler vermesi deprem olduktan sonra pek işe yaramasa da bu bilgilendirmelere ihtiyacımız var. Toplumca ne yapmamız gerektiğini öğrenmeliyiz . Biz ekip olarak oradaydık ve doğal afetler arasında en önemlisi olan Deprem için bilgi aldık. Ne yapmamız gerekir? Sarsıntı anında yapılacak ilk iş nedir? Sonrasında ne yapılmalıdır? İlk 72 saatin önemi nedir? Başımıza gelmeden önce önlem almalı ve sonrasında bilinçli bireyler olarak hareket etmeliyiz. Sizlerde evinizde ve diğer yaşam alanlarınızda alacağınız bu küçük önlemlerle sizler ve sevdikleriniz için tehlike oluşturabilecek riskleri azaltabilirsiniz. Türkiye deprem kuşağı içerisinde olan bir ülke olması nedeniyle sürekli deprem riski altındadır, ülkemiz 17 Ağustos 1999 gecesi büyük bir depremle yüz yüze geldi. Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı Erzincan Depremi ile birlikte en büyük depremlerden birisidir. Ölü, yaralı ve yıkım açısından belki en büyüğü diyebiliriz.

guvenli-yasam-egitimi

Bu deprem 17 Ağustos 1999 tarihinde saat 03:02’de olmuştur. Merkezi Kocaeli Gölcük’tür. Gölcük merkezli olduğu için Gölcük Depremi olarak bilinmektedir. Depremin büyüklüğü yaklaşık olarak 7,8’dir. Bu deprem Marmara Bölgesinden Türkiye’nin orta kesimlerindeki birçok iline kadar her tarafta hissedilmiştir. Resmi kayıtlara göre;

17,500 civarında ölü,

24,000’e yakın yaralı olmuştur.

600.000 kişi evsiz kalmıştır.

Bu yaralananlardan 500 kişi sakat kalmıştır.

Aşağı yukarı 350.000’e yakın işyeri ve konut zarar görmüştür.

Bu rakamları hatırlamamızda fayda olduğunu düşünerek sizinle paylaşıyor. Notlarımıza başlıyoruz.

DEPREM NEDİR ?

Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına “DEPREM” denir. Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.

Deprem herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda olabilir. Bu nedenle kendiniz için ve etrafınızdakiler için bazı bilgileri bilmek şart.

guvenli-yasam-egitimi

Sarsıntı anında;

Kesinlikle panik yapmamalıyız. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durmalıyız. Varsa sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelmeli veya uzanmalıyız. Sarsıntı geçene dek beklemeliyiz. Kediler, köpekler ve bebekler doğal bir olumsuzluk durumda dizlerini ana rahmindeki gibi karınlarına doğru çekerek kıvrılırlar. Deprem anında sizde bu şekilde kıvrılmalıyız. Bu doğal bir güvenlik ve hayatta kalma içgüdüsüdür. Daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz. Yanınızda boşluk yaratacak bir kanepe, geniş büyük bir eşyanın yanında durabilirsiniz. İkinci sarsıntı ihtimaline karşı tedbirli olmalıyız. Bu harekete ”ÇÖK, KAPAN, TUTUN” hareketi denir. Çocuklara oyunla ve şarkıyla öğretilmesi kolay kelimeler seçilmiştir. Aynı 1-1-2 gibi hafızada kolay kalacak komutlar çocuklar tarafından çok daha kolay öğrenilir.

Yapılmaması gereken en önemli şey;

Hiçbir zaman merdivenlere yönelmeyin. Merdivenler ana binadan bağımsız olarak sarsılırlar. Merdivenler ve binanın geri kalanı devamlı olarak birbirlerine çarparlar, ta ki merdivenlerin yıkılışı gerçekleşene kadar. Merdivenlere ulaşan insanlar basamaklar yüzünden yaralanırlar. Korkunç şekilde sakatlanırlar. Bina yıkılmasa dahi, merdivenlerden uzak durun. Merdivenler binanın hasar görmesi en muhtemel kısmıdır. Deprem de yıkılmamış olsa dahi, merdivenler kaçmaya çalışan insanların aşırı yüklenmesi ile çökebilir. Merdivenler binanın geri kalan kısmı zarar görmemiş olsa dahi her zaman güvenlik açısından kontrolden geçirilmelidir.

Eşyaları Sabitlemeliyiz;

Deprem sırasında devrilerek, düşerek ya da kayarak risk oluşturabilecek yapısal olmayan elemanların sabitlemesine başlamadan önce bazı hazırlıkların yapılması gerekir. Tekniğine uygun bir sabitleme yapabilmek için bu işlemlere başlamadan önce şunlara dikkat edilmelidir.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ig6vUusCg14[/youtube]

Tatbikat Yapmalıyız;

Deprem öncesinde sırasında sonrasında nasıl hareket edeceğinizi belirleyin. Deprem başladığı zaman nasıl hareket edeceğinizi ve nerelere saklanacağınızı önceden planlayın. Bulunduğunuz mekanı dışarı çıkarken size engel olmayacak şekilde dizayn edin. Kaçış yolunuz üzerindeki sandalye masa saksı tabure gibi cisimleri kaldırın. Dışarı çıktığınızda nerede bekleyeceğinizi önceden belirleyin.

Deprem Çantası Hazırlamalıyız;

Dünyanın hiç bir yerinde insanlar deprem sonrasında açlıktan ölmemiştir. Tam tersine her zaman gelen yardımların çoğu yiyecektir. Her hangi bir çantada yiyecek saklanması oldukça anlamsızdır. Ama siz panik anında yaşayacağınız ağız kuruluğu, tansiyon yada şok durumları için çantanızda bulundurabilirsiniz. Su, Enerji veren yiyecekler, Yedek pilleriyle radyo, Yedek pilleriyle fener, İlk yardım çantası, Kişisel, reçeteli ilaçlar, Bir kat giysi, Bir miktar para, Çok amaçlı çakı, Düdük, Kalem, Kağıt, İçinde önemli telefon numaralarının, iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin, önemli evrakların fotokopilerinin bulunduğu su geçirmeyen bir dosya mesela kendi kimlik fotokopiniz, diploma fotokopiniz, tapular, sizin için önemli olan belgeler. Bu çantayı 6 ayda bir kontrol etmeli, güncelliğinden emin olmalısınız. Hazırlık çantasındaki piller, reçeteli ilaçlar, su ve yiyecek tazeleriyle değiştirilmelidir.

guvenli-yasam-egitimi

Büyük bir deprem sonrasında insanların bir an önce dışarı çıkmaları gerekmektedir. Bu nedenle yazılan tüm malzemeleri doldurduğumuzda en az 15 kilo ağırlığında olacak olan çantayı dışarı taşımak güçtür ve önemli zaman kaybına neden olacaktır. Deprem çantasıyla zaman kaybetmek yerine eğer arabanız varsa arabanızın bagajına koyacağınız bir kaç battaniye ve kışlık giysi yeterlidir. Arabanız yoksa kışlık giyeceklerinizi kapının kenarına asın ve çıkarken elinize alarak dışarı çıkın. Bunun dışında büyük hacimli çantalar hazırlayarak evden çıkışınızı güçleştirmeyin.

Çocuklara depremi korkutmadan öğretmek için animasyonlu videolardan faydalanabilirsiniz.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BiLKpSNZQIk[/youtube]

 

Fotoğraf: gamewallpapers.com

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top