Hamilelik

Hamilelikte Yapılacaklar Listesi: Hamile Ne Zaman Ne Yapar?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz an, büyük ihtimal bir sevinç ve panik yaşayacaksınız. Bu panik anları biraz uzun sürebilir. Eğer planlı ve olabileceklere hazır olmazsanız pek çok şey eksik kalabilir. O yüzden hemen elinize güzel bir defter ve bir kalem alın. Ya da bilgisayarınızda güzel, yeni ve kalbiniz kadar temiz bir word sayfası açın.

İlk Trimestre (3 aylık dönem)

  1. Hafta: Henüz başlamadıysanız günlük olarak folik asit ile multivitamin alımına başlamalısınız.
  2. Hafta: 9 ay boyunca mümkün olduğunca sağlıklı gıdalarla beslenmelisiniz. Basit kuralları kontrol edin.
  3. Hafta: Eğer bebeğiniz kalıtımsal bir hastalık riskine sahipse, bir genetik danışmanı ziyaret edip bir program isteyebilirsiniz.
  4. Hafta: Pozitif test: Hamilesiniz! Göğüsleriniz genişlemeye başlıyorsa, ekstra destekli sütyenlere yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Çoğu kadının göğsü birkaç hafta içerisinde bir bardak boyutunda büyüyebilir.
  5. Hafta: Hamile olduğunuzdan emin olmak için en kısa sürede doktorunuzu arayıp randevu alın. Bazıları sekizinci haftaya kadar hamilelik konusunda haklılığınızı görmek isteyeceklerdir.
  6. Hafta: Bazı kadınlar hamileliği hakkında diğer insanlarla konuşmak için, düşük riskinin önemli ölçüde azalmasını beklerken, diğerleri ağzından baklayı hemen çıkarıverirler. İş yerindeki doğum izni seçeneklerini araştırana kadar, patronunuza ve çalışma arkadaşlarınıza hamilelik durumundan bahsetmek için bekleyebilirsiniz.
  7. Hafta: Birinci trimestre (3 aylık dönem) bitmeden önce doğum izninizin ne kadar olduğunu öğrenmek için şirketinizin insan kaynakları departmanını ziyaret edin. Bu izinde size ödeme yapılıp yapılmayacağını öğrenin.
  8. Hafta: Eğer hamileliği tasarladığınız zamanı bilmiyorsanız hamileliği ve onun gününü onaylatmak için ilk doğum öncesi ziyaretinizi yapın. Çoğu kadın doğum uzmanı bunu bir ultrason yardımıyla yapar.
  9. Hafta: Kadınlar genellikle doğuma hazırlık dersleri almaya başlarlar. Fakat sınıflar hızla dolabilir. Bu nedenle erken kayıt yaptırmalısınız.
  10. Hafta: Emzirme için yeni doğan sınıflarına bakın, hastanelere ziyaretler yapın.
  11. Hafta: Koryon Tümörü Örneklemesi (CVS). Down sendromu gibi kromozom bozukluklarının tanısı için yapılan bir testtir. Genellikle 10.-12. haftaların arasında yapılır.
  12. Hafta: Ense Kalınlığı Ölçümü. Down sendromu ve diğer kromozom anormalliklerinin tanısı için 11.-13. haftalar arasında yapılabilir.
  13. Hafta: Şimdi, ikinci trimestreye (3 aylık dönem) giriş yapıyorsunuz. Yenilenen enerjinizin çoğu hareketlilik ve iyi bir ruh hali olarak size geri döner. Bunu doğum için kendinizi hazırlamaya ve bebeğiniz için evi hazır hale getirmeye harcayabilirsiniz.

İkinci Trimestre (3 aylık dönem)

  1. Hafta: Doğum öncesi yoga sınıfına üye olabilirsiniz. Yoga ile doğum için güç toplayabilirsiniz. Ayrıca esnekliğinizi, çevikliğinizi, dengenizi ve duruşunuzu geliştirmenize yardımcı olabilir. Hamilelik kıyafetleri almak için hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz.
  2. Hafta: Çoklu işaretleme testi için doktorunuza başvurunuz. Bu test, kromozom anormallikleri, sinir yolu ve diğer olabilecek kusurlar ile ilgilidir. 15.-20. haftalar arasında yapılabilir.
  3. Hafta: Doğumda ne istediğinize dair ciddi bir şekilde düşünmeye başmalısınız. Ayrıca bir doğum planı da hazırlamalısın.
  4. Hafta: Eğer şimdiye kadar hâlâ yapmadıysanız artık hamileliğiniz hakkında işvereninizle konuşmalısınız.
  5. Hafta: Eğer 35 yaş üstüyseniz, kromozomal ve genetik bozukluklar (Down sendromu, ayrık omurga) için 14.-20. haftalar arasında doktorunuzdan bir amniyosentez isteyebilirsiniz.
  6. Hafta: Bebeğin cinsiyetinin ne olduğunu öğrenme zamanı. Çoğu doktor, 16.-20. haftalar arasında ultrason kullanarak genellikle cinsiyetinin ne olduğunu tespit edebilir.
  7. Hafta: Yolu yarıladınız! Hastanenin doğumhanesinde bir tur atma zamanınız geldi.
  8. Hafta: Bitiş tarihi çok uzak gibi görünse de bebek bakımı hakkında bir şeyler okumaya başlayın. Bebeğiniz doğduktan sonra böyle bir şey için zamanınız olmayacak.
  9. Hafta: Doğumda ne istediğiniz hakkında ailenizle konuşmaya başlayın.
  10. Hafta: Doğum eğitimi sınıflarına üye olmalısınız; ancak sınıflar hızla dolmaktadır. 36.- 37. haftalar dolmadan önce bir dönem seçiniz.
  11. Hafta: Bebeğinizin eşyaları ve çocuk odası aksesuarları için alışveriş yapmaya başlayabilirsiniz.
  12. Hafta: Bebek gelmeden önceki son tatilinize hazır mısınız? Şimdi yapın.
  13. Hafta:-28. haftalar arasında kadınlar, gebelik dönemi şeker hastalığı olup olmadığına dair bir glikoz testi yaptırmalılar.
  14. Hafta: Çocuk bakımı için neler yapacağınıza ya da kimi işe alacağınıza dair çalışmalar yapmalısınız. Bakım merkezleri hızla doluyor ve bir bakıcı bulmanız zor olabilir.
  15. Hafta: Bu haftadan itibaren her iki haftada bir doktorunuza ve doğum uzmanınıza görünmelisiniz. Şimdi, yaşam sigortası ve vesayet anlaşması hakkında düşünmeye başlayabilirsiniz.

 

Üçüncü Trimestre (3 aylık dönem)

  1. Hafta: Hastanede (sütyen, gecelik, bebek giysisi, araba koltuğu) ve evde (bebek bezi, mendil vs.) gerekebilecek ürünler için alışveriş yapmaya başlayabilirsiniz.
  2. Hafta: Doğum derslerine katılın. Seanslar 36. haftaya kadar bitmelidir.
  3. Hafta: Doğum koçunuzla ön görüşme yapın.
  4. Hafta: Bebeğin doğumundan önce yaklaşık iki ay, senin doğum öncesi parti zamanındır. Hediye olarak bir şeyler almadıysan bu dönemde zamanın olacak.
  5. Hafta: Doğum koçunuzla ve hemşirenizle görüşün. İleride ihtiyacınızın olabileceği bir duruma karşın bir emzirme uzmanı bulun. Bebek evinize geleceği zaman için aile/arkadaş destek sistemi organize edin.
  6. Hafta: Bebeğin tüm kıyafetleri yıkanıp ve katlanıp hazır hale getirilsin. Ayrıca bebek araba koltuğunuzu da hazırlamış olun.
  7. Hafta: Bebek eve geldiğinde hazır olması için bazı gıdaları pişirin ve dondurun. Evinizin genel korumasını yapın, tüm odalara duman ve karbon monoksit alarmları yükleyin.
  8. Hafta: Birkaç çocuk hekimi ile tanışın ve birisini seçin. Bebeğinizin doğumun ardından hemen kontrol edilmesi gerekmektedir.
  9. Hafta: Hastane için bir çanta hazırlayın. Doğum iki-üç hafta önce veya sonra gerçekleşebilir. Bu sebeple hazır olmalısınız.
  10. Hafta: Eğer emzirmeyi planlıyorsanız teknikleri okuyun ve kaynakları toplayın. Eğer yardım almanız gerekirse bu konuda eğitim alın. Sütyen ve pet satın alın.
  11. Hafta: Çoğu kadın doğum iznine bu haftalarda başlar. Eğer sonuna kadar çalışmayı planlıyorsanız akşam eve gittiğinizde her şeyinizi hazır durumda bırakmış olmalısınız.
  12. Hafta: Artık son günlerdesiniz. Küçük varlığınız vücudunuzdan çıkmak için kendisine kanal açmaya başladı. Bugünleri ne kadar özleyeceğinize inanamayacaksınız.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top