Bebek

İsmi Lazım Değil

İsmi Lazım Değil

İsmi Lazım Değil


Hayattaki en güzel duygu anne olmak. Ama aynı zamanda en ürkütücüsü…

Hamileyken anne olduğunuzda başınıza gelebilecek olumsuzlukları üç beş tahmin edebiliyorsunuz. Ancak en kötülerini aklınıza getirmiyorsunuz. Anne olduktan sonraysa hayatın gerçekleri tak diye vuruyor kafanıza.

Bahsettiğim şey az yedi çok yedi, uyudu uyumadı, öksürdü tıksırdı değil. Aklınıza gelebilecek en kötü durumdan bahsedeceğim bugün. Ben yazarken zorlanacağım siz de okurken ama son zamanlarda sık sık rasladığım bir konuyu biraz araştırdım, irdeledim ve sizlerle paylaşmak istedim. Adı çok sevimsiz okuması daha da sevimsiz olacaktır eminim; ancak korkmak yerine bilinçlenmek gerekiyor. O yüzden sizlere bugün Ani Bebek Ölümü Sendromundan bahsetmek isterim.

Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir?

ABÖS bebeğin ani bir şekilde açıklanamayan ölümü olarak geçiyor literatürde. Bu ölüm ‘’beşik ölümü’’ olarak da adlandırılıyor halk arasında çünkü bebeğin kısa uykularında gerçekleşebildiği gibi çoğunlukla gece uykusunda oluşuyor.

İşin kötüsüyse kimsenin bu sendromun sebebini bilememesi! Yapılan otopsilerde bile bu konu tam olarak açıklığa kavuşturulamıyor.

Ancak Amerika’da son senelerde ABÖS oldukça yoğun bir şekilde araştırılıyor ve yapılan bir takım araştırmalar bu ihtimali artırabilecek koşullardan bahsediyor.

Bebek ölümü sendromu riskini artırabilecek faktörlere birlikte bakalım:

  Yüzü koyun yatırmak: Eskiden bebekler daha çok yüzükoyun yatırılırdı. Siz de muhtemelen annelerinizden ‘’seni yüzüstü uyuturdum hep’’ diye duymuşsunuzdur. Ancak son senelerde yapılan çalışmalar bu yatış pozisyonunun ABÖS’yi artırıcı bir etken olduğunu söylüyor. Bu konu ‘’benim bebeğim kafasını çevirebiliyor nefessiz kalmaz’’ gibi bir durum değil çünkü ölüm sebebi bebeğin kafasını gömmesi değil, mide üzerinde oluşan baskı olarak tanımlanıyor. Amerika’da ‘’Sırtüstü uyuma kampanyası’’ başlatılmış durumda ve bu konuda doktorlar oldukça titiz. Ben bu konuyu kendi doktoruma sordum kesinlikle onayladı. Keşke sormadan her anne bu konuda bilinçlendiriliyor olsa…

–  Ortam ısısının çok yüksek olması: Ülkemizde çok sık yapılan hatalardan biri ortamı çok sıcak tutmak veya ortam ısısını normalde tutup bebeği kat kat giydirmek. Araştırmalar bunu kaçınılması gereken bir durum olarak tanımlıyor. Bebeğinizin algıladığı ısı sizin algıladığınızdan farklı değil. Bu yüzden lütfen bizler evde tshirtlerle gezerken bebeklerimizi 3-5 kat hırkalarla gezdirmeyelim.

–  Bebeğin anne ve babayla birlikte uyuması: Bebeğin kendini güvende hissetmesi veya bizlerin daha rahat uyku sağlamak için kullandığımız bu yöntem aslında ABÖS ‘nü artırıcı bir etken oluşturuyor.

–  Yumuşak yatak ve yastık kullanılması: Bebeklerin hayatlarının özellikle ilk senesinde sert bir yatak zemini kullanılması, yastıksız yatırılması ve çevresinde peluş yumuşak objeler bulunmaması alınabilecek tedbirler arasında

–  Annenin hamileyken sigara içmesi ve bebek doğduktan sonra bebeğin sigara dumanına maruz kalması: ABÖS’yi artırabilecek sebepler arasında

Ben şu ana kadar bu konuyla ilgili okuduklarımı, duyduklarımı, sorduklarımı sizlerle paylaşmak istedim. Amacım sizleri endişelendirmek, gece boyunca bebeklerinizin başında uykusuz kalmanızı sağlamak değil tabiki. Sadece etrafımızda da çok sık gördüğümüz, adını bile söylemekten çekindiğimiz bu durum ile ilgili daha bilinçli olmamızı sağlamak.

Bebeklerimizle birlikte sağlıklı upuzun ömürlerimiz olsun sevgili anneler.

Görüşmek üzere,

Sezin Üstünsoy-Paylasanne
Twitter: Evli_Barkli
Instagram: paylasananne#

 

Fotoğraf: http://health-food-nutrition.blogspot.com.tr/2010/06/tips-for-baby-care.html alıntıdır

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top