İnternet Anneleri

Ovulasyon Nedir? Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?

Ovulasyon, yani yumurtlama, kadın yumurtalıklarında bir veya daha fazla yumurta bırakılmasıyla sonuçlanan süreçtir. Her ay bir yumurtalığınızda 3 ila 30 yumurta olgunlaşır. En büyük olan yumurta olgunlaşınca pelvik boşluğa itilir ve fallop tüpüne süpürülür. Yumurtalarınız döllenmezse; sadece 12-24 saat boyunca hayatta kalır. Döllenme olması halinde spermin içinde yedi güne kadar hayatta kalır. Çoğu gebelik, iki gün boyunca yumurtlamaya götüren cinsel ilişkiden ortaya çıkar, bu nedenle gebelik şansınızı artırmak için ne zaman seks yapmanız gerektiğinden emin olmanız gerekir. Bunu yapmanın kolay bir yolu, döngünüz boyunca haftada birkaç kez seks yapmayı denemektir.

Ovulasyon (Yumurtlama) Testleri Yardımcı Olabilir mi?

Yumurtlama testleri olarak da bilinen yumurtlama öngörücü kitler; gebe kalmaya müsait olduğunuz  zaman aralığını belirlemenize yardımcı olabilir. Ancak bu kitler, hamile olma şansınızı arrtırmaz. Adet döngünüz boyunca düzenli seks, gebelik şansınızı en üst düzeye çıkarmanın en iyi yoludur.

Bununla birlikte, eğer genel olarak aşağıdaki etkenlere sahipseniz ve doğurgan dönem içindeyseniz, seks zamanlarınıza dikkat edebilirsiniz:

Gebelik için ideal döneminizi belirlemek için birkaç farklı yöntem vardır. Kendi adet döngünüzü kaydedebilir, bazal vücut ısınızı düzenli ölçerek aylık olarak takip edebilir veya servikal mukustaki değişiklikleri inceleyebilirsiniz. Ya da her üçünü birlikte takip edebilirsiniz.

Ancak adet döngüsü düzensizse, bu yöntemleri kullanarak ovulasyonun saptanması zor olabilir. Ovulasyon Testi (Yumurtlama öngörücü kitler) bu noktada size daha yardımcı olabilir.

Bir ovulasyon testi kullanmak, yumurtlamayı önceden tahmin etmenin en kolay, hızlı ve doğru bir yoludur. İdeal gebelik döneminizi, ilk aydan itibaren belirlemenizi sağlar. Ovulasyon testlerini eczanelerde veya internetteki sağlık mağazalarından bulabilirsiniz. Bunlar genellikle gebelik testleri ile aynı bölümdedir.

Ovulasyon Testi Nasıl Çalışır?

– İdrar ile yapılan ovulasyon testleri; idrarda luteinizan hormonundaki (LH) artışı test eder. Bu ölçüm, yumurtlamadan bir gün veya iki gün önce olur. İdrarda genellikle az miktarda LH hep vardır. Ancak ovulasyondan bir veya iki gün önce LH miktarı yaklaşık iki kat artar ve beş kez ovulasyon tetiklenir. Yumurtlama, döngünün en verimli kısmıdır. Bu dönem, en çok gebe kalacağınız zamandır.

 

– Tükürük esaslı ovulasyon testleri; cep boyutunda ve taşınabilir bir mikroskop ile tükürüğünüzü test etmenizi sağlar. Östrojen düzeyleriniz yükselirken, tükürüğünüzün tuz içeriği de artar. Tuz kuruduktan sonra, eğrelti otu benzeri bir kalıba dönüşür. Yumurtlamaya götüren iki-üç gün içinde ve birkaç gün sonra tükürük fermantasyonu görülür. Bunun kontrol edilmesi, ideal gebelik aralığınızı belirler.

 

 

Ovulasyon Testi Nasıl Kullanılır?

 

 

 

Ovulasyon Testi Nelerden Etkilenir?

Parasetamol ve diğer yaygın ilaçlar bu testleri etkilemez. Bununla birlikte koryonik gonadotropin (hCG) veya LH içeren ilaçlar test sonuçlarını etkileyebilir veya doğurganlık ilacı Clomid de sonuçları farklı çıkartabilir.

İdrar ile yapılan LH testleri doğru yapıldığında, ovulasyondan önce LH dalgalanmalarını saptamada yaklaşık % 99 oranında doğrudur. Bununla birlikte, bu kitler kusursuz değildir ve aynı zamanda yumurtlamayla ilgili olmayan LH değişikliklerini de dikkate alacaktır.

Tükürük testleri; idrar temelli LH testleri kadar doğru sonuç vermeyebilir. Özellikle Clomid kullanıyorsanız adet döneminde değişmeler olur ve ovulasyon için uygun olup olmadığınızı değerlendirmek de zor olabilir.

 

bulenttiras

jinekolojivegebelik