Aile

Oxford Üniversitesi’ne Kabul Edilen Kadınların Sayısı Erkeklerden Fazla

Geçtiğimiz yıl, Oxford Üniversitesi tarihinde bir ilk yaşandı. The Guardian’ın haberine göre 2017 yılında ilk defa, Oxford Üniversitesi’ne kabul edilen kadınların sayısı (1070 kişi), erkeklerden (1025 kişi) fazla oldu. Ayrıca 2016 yılında Oxford Üniversitesi’ne ilk kadın rektör yardımcısı atandı.

Oxford Üniversitesi, 1878 yılında ilk defa “sadece kadınlar için” yurtlar açmaya başladı. Ama kadınları kabul etmeye başlaması 1920’leri buldu. Yani daha kadınların bu üniversiteye girmeye başlaması bile neredeyse 900 yıl aldı!

İngiltere tarihinde şöyle ilginç bir olay da yaşanmış; 2000 yılında İngiltere’de üniversite mezunu kadın sayısı (133.000), erkekleri (110.000) geçince, İngiliz Yüksek Eğitim Politikaları Enstitüsü “haydi oğlanlar okula kampanyası” başlatmaya karar vermiş…

ABD’de şu anda kadınlar üniversite öğrencilerinin %56’sını oluşturuyor. Harvard ve Stanford gibi elit okullarda bu oranlar %50 civarında. Yaşadığımız ülkeyle karşılaştırınca ne kadar da acınacak halde olduğumuzu düşünmüyor musunuz siz de?

İlkokul, ortaokul ve lise dönemlerinizi hatırlayın… Erkek çocuklar haylazlık yaparken ve çoğunlukla “zayıf”larla dolu karnelerini eve götürmeye çekinirken –elbette bunun için korkmaları da yanlış, ebeveynlerin hatası, not sistemi, eğitim sistemindeki yanlışlar konumuz dışında şu an 😊– … çekinirken kız çocuklar “pekiyi”lerle dolu karnelerle dönüyorlardı evlerine.

Bu başarı üniversitede devam etmiyor mu? Kızlar yaşları ilerledikçe zeka düzeylerinde gerileme mi oluyor? Elbette böyle bir şey yok. Evlilik, çocuklar, ailelerin beklenti ve destekleri ya da desteksizlikleri vb. etkenlerle kadınlar eve, erkekler çalışma hayatına katılıyor.

Bunu gerçekten kadın istiyor mu peki? Erkek istiyor mu? Tüm maddi işleri erkeklerin sırtına yüklemek ne kadar doğru? Tüm çocuk bakımını, yetiştirme sürecini kadına yıkmak ne kadar doğru? Feminizm sadece bir kadın hareketi mi gerçekten ya da öyle mi olmalı! Erkekler de kadınlar kadar feminizme sahip çıkmalı bence.

Bu toplum, kadınların çocuklarını yetiştirme şekli değiştikçe değişecek. Eğer erkek de çocuğun yetişmesine katkı sağlarsa daha da olumlu yönde değişecek.

 

twitter

nytimes

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top