Çocuk

Pozitif Disiplin Bölüm 2

pozitif-Disiplin2onc

pozitif Disiplin2


Pozitif Disiplinde:

Çocuğunuzun yaptığı her şeyde iyi yanını görmeye çalışın.

Tehlike oluşturmayacak küçük hataları göz ardı etmeye çalışın.

Çocuğunuz istenmeyen davranışı (vurmak, atmak vs. gibi) yapmadan önlemler almaya çalışın, arkadaşlarıyla oynarken kaçıncı dakikada sıkıldığını gözlemleyip o dakika dolmadan ortamdan uzaklaştırmaya çalışın.

• Yönlendirmeler hakkında açık olun. Soru sormak yerine, söylemek istediğiniz komutları açıkça ifade edin ve “lütfen!” kelimesini kullanın.

• İstem dışı aşırı duygusal tepkiler vermemek için elinizden geldiğince sakin olmaya çalışın.

• Çocuklar, davranışlarını kopyalayarak öğrenir, bu nedenle her zaman kendi davranışlarınızın çocuğunuzun eğitimi üzerinde ne kadar etkili olduğunu unutmayın. İyi bir rol model olun.

•  Derslerindeki başarısızlık ve olumsuz davranışları için azarlamayın. Oluşan durumun nedenlerini iyice öğrenerek, birlikte bir çözüm yolu bulmaya çalışın.

• Aynı şeyi sürekli tekrarlamayın. Bir şeyi sürekli söylemeniz o eylemin gücünü kaybetmesine ve çocuğunuza bir şeyi söylediğinizde ilk seferde uygulamaması ve dinlememesi gibi kötü alışkanlıklar kazandırır.


Çocuk kontrol edilebilir mi?

Bir şeyi söylediğinizde ilk seferde uygulamaması ve dinlememesi gibi kötü alışkanlıklar kazandırır. Çocuğuma yaptığım davranış, yeterince saygı içeren bir davranış mı? Limitlerin olduğu bir davranış mı? Yoksa çok mu katı? Bu ikisinin ortasını bulmak, çocuğum kapasitesini bulmaya yardımcı mı oluyorum yoksa ne yapıyorum? Bu yaptığım şey uzun vadede etkili mi? Bu davranış ile çocuğum iyi bir karakter için yeterli olacak şeyi öğrenecek mi? Çocukların niyetini anlamak için tanımak ve gözlemlemek gerekir.

Öncelikle pozitif disiplinin ana amacı; Çocuğuma yaptığım davranış, yeterince saygı içeren bir davranış mı? Limitlerin olduğu bir davranış mı? Yoksa çok mu katı? Bu ikisinin ortasını bulabiliyor muyum? Çocuğumun kapasitesini bulmaya yardımcı mı oluyorum yoksa ne yapıyorum? Bu yaptığım şey uzun vadede etkili mi? Bu davranış ile çocuğum iyi bir karakter için yeterli olacak şeyi öğrenecek mi? Çocuklar Çocukların niyetini anlamak için tanımak ve gözlemlemek gerekir, bu da onlar ile sınırlar çizmemize yardımcı olacaktır ve böylece karşılıklı bir kontrol mekanizması gelişecektir.

Time out!: Bağlantı hissini kesip atar. Onun yerine pozitif disiplin pozitif timeout verilir.

Pozitif time out: Problem çıkmadan önce kendini rahat hissedeceği bir yer ayarlamak gerekir. Çocuklar genelde bu durumlarda odalarını ya da yataklarını tercih ediyorlar. Kendisini rahat hissedeceği bir alan yaratmaya çalışabilir.

Pınar Hanım’ın köşe yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Egitimin devamını önümüzdeki  gunlerde paylasiyor olacagiz…

Pınar Mermer İletişim

Twitter: https://twitter.com/pinarmermer
İnstagram: http://instagram.com/pinarmermer
Web: www.pinarmermer.com
Email: [email protected]

#pozitifdisiplin
#dogalebeveynlik

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top