Çocuk

Pozitif Disiplin Bölüm 1

pozitif Disiplin-onc

pozitif Disiplin

Pınar Mermerin davetlisi olarak Gymboree Kemerburgaz da düzenlenen “doğal ebeveynlik” ve “pozitif disiplin” seminerine katıldım. Çok faydalı olduğunu düşündüğüm bu seminer notlarımı sizlerle paylaşmak istiyom. Çocukluğumuzda oluşmuş travmatik deneyimlerden  kaynaklanan, ebeveynlerimizin istemeden iyi niyetli yaptığı yanlış davranışlardan, kaynaklanan ve biz büyürken okul sisteminde karşılaştığımız yanlışlar bizde bazı bilinçler oluşturuyor ve bu da bizim ebeveynlik şeklimizi etkiliyor hatta disiplin anlayışımızı oluşturuyor. Edindiğimiz tecrübeler bizi ya sert disipline ya da sınırsızlığa itebiliyor bu konuda ailelere bilgi vermek için eğitim düzenleyen Kemerburgaz Gymboree’ ye ve tabi ki konuda oldukça başarılı olan Pınar mermer’e teşekkür ediyorum.

Pınar Mermer kimdir ?

Pınar Mermer; Klinik Psikolog. ODTÜ Psikoloji Bölümü’nden mezun. Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nı bitirmiş. Lisans yıllarından bu yana Attachment (bağlanma) ve anne-baba-çocuk ilişkileriyle ilgili çalışmalarda bulunuyor. Özel klinikler ve özel bir hastanede yetişkinler, ergenler, anne-babalar ve çocuklarla çalıştı. Halen çocuklarla oyun terapisi uygulamalarına devam eden Pınar Mermer, anne-babalara eğitim ve danışmanlık vermeye devam ediyor.

Pınar Mermer eğitime Disiplin nedir diye sorarak başladı.

Disiplin nedir? 

Disiplin, bir toplulukta var olan düzenin yazılı veya yazısız kurallarına sürekli uyulması için gösterilen katı performanstır. Disiplin bir alışkanlıktır. Toplumun diğer bireylerinin kendi kurallarını benimsetmek için alınan önlemdir. Fransızca kökenli bir kelimedir, Fransızca’ da kullanımı “ discipline” dir. Pek çok aile ve çocuk “disiplin” kelimesini ana babaların çocuklarına, öğretmenlerin öğrencilerine terbiye vermek için yaptıkları bir baskı olarak görür ve çoğunlukla “cezalandırma” ile eşanlamlı değerlendirilir. Fakat disiplin uygun verildiği takdirde davranışı yönlendirmeyi amaçlayan bir eğitimdir.

Daha sonra disiplinin aslında pozitif olduğunu ve bunun bir rutinler zinciri olduğunu anlattı.

Peki, Pozitif disiplin nedir?

Bir şey için “hayır”, “Hayır, vurma!” yerine “Nazikçe oynayın”, “Yiyecekleri atmayın” demek yerine ise “Lütfen yiyecekleri masada tutun” yani yapılması gerek davranışı söylemektir.
Çocuğa yapma demek yerine çocuğa ne yapabileceğini öğretmek pozitif disiplinin ta kendisidir! 2-3 yaşında çocuk vurur, vurma, yapma yerine ne yapabileceğini söylemektir. Mesela vurmak isteyen çocuğunuza vurmak istediğinde sadece bu yastığa vurabilirsin veya hacı yatmaza vurabilirsin diye ona içindeki bu isteği ortaya çıkarabileceği ve başka yerde yapmaması gerektiğini gösterebiliriz pozitif disiplin uygulaması ile. Oyuncaklarını atan çocuğa atmaca oynayalım demek de bir yöntemdir ve onunla atmaca oynayabileceği bir oyun geliştirip buna olanak sağlayıp genel olarak almasından uzaklaştırabiliriz. Olumsuz davranışlar ortaya çıkmadan da alabileceğimiz önlemler var. Mesela çocuğun vuracağını hissettiğiniz zamanlarda bu zamanları not ederek belirleyebilirsiniz. Biz kotu bir şeyler yaşandığı zaman tepki veririz, pozitif disiplin uygulamaya karar verdiysek, evin içinde belirli düzenleri önceden oturtmak, problem çıkmasını beklemeden proaktif davranmak. Rutinler, düzenler geliştirmek.

Pınar Hanım’ın köşe yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Egitimin devamını önümüzdeki  gunlerde paylasiyor olacagiz…

Pınar Mermer İletişim

Twitter: https://twitter.com/pinarmermer
İnstagram: http://instagram.com/pinarmermer
Web: www.pinarmermer.com
Email: [email protected]

 #pozitifdisiplin
#dogalebeveynlik

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top