Bebek

Rahat Uyu Rahat Büyü Bebek

Uyku bizi tüm günün yorgunluğundan arındırır, beynimizi tazeler. Rahat bir uyku çekmek, bir sonraki günde zinde uyanmak için çok önemli. Yaşımız ilerledikçe daha az saat uyuyoruz ama bebekken öyle mi? Günün çoğunu uyuyarak geçiren bebeklerin rahat bir yatakta yatması en az bizimki kadar önemli.

İngiltere’de annelerin yakından takip ettiği, bebek bakımı konusunda tüm dünyada ilgiyle okunan iki kitabı bulunan Waddilove’un önerileri, bebeklere iyi bir uyku rutini oluşturulmasına ve bebeklerin daha iyi uyumasına katkı sağlıyor. Bunlar öneriler kısaca şu şekilde:

Bebeğinizi güzelce doyurun ki banyo sonrasında aç olmasın ve yıkanmanın verdiği rahatlığın keyfini çıkarabilsin. Bu şekilde bebeklerle banyo sonrasında daha iyi vakit geçirirsiniz ve bebek de banyo yapacağı için daha mutlu olur.

Ilık bir banyo hazırlayın. Bazı yeni anne babalar suyun çok sıcak olacağından endişe ederek bebekleri soğuk suya sokuyor ama bebekler soğuk suyu hiç sevmez. Bebekler kolaylıkla üşütebilirler ve soğuk su hoşlarına gitmediği için ağlar.

Bebeğinizi banyodan çıkardıktan sonra, yumuşak bir havluya sararak kucağınıza oturtun ya da yatırın. Şarkı söyleyin, sallayın ve nazikçe kurularken gözlerine bakın.

Tüm vücuduna masaj yapmayı ihmal etmeyin. Kucağınızda masaj yaparak bebeğinizle sıcak temas da kurmuş olursunuz. Sonrasında bebeğinizi giydirin ve bezleyin.

Bebeğinizin gazı olup olmadığını kontrol edin ve yeterince sıvı almasını sağlayın. Eğer yeterince sıvı almamışsa küçük yumruklarını ağzına götürecek ve bastıracaktır. Böyle bir durum varsa bebeğinizi biraz daha besleyin, kucaklayın, okşayın. Sonrasında bebeğinizi sırt üstü karyolasına yatırın. İyi geceler öpücüğü verin, ışığı söndürün ve odadan çıkın.

Bebeklerin rahat ve huzurlu uyumaları için yatak kalitesinin ne kadar ciddi bir konu olduğu da yadsınamaz. En rahat bebek yatakları için Yatsan’a bakabilirsiniz. Çeşitli markaların ürünlerinin bulunduğu sitesinden yataklarla ilgili ön araştırma yapabilirsiniz. Bebekler için de kaz tüyü, pamuklu ürünlerin bulunduğu pek çok yatak çeşidi var. Sağlıklı bir uyku düzeni kuramayan bebek, ağlar, gün boyu huzursuz olur, sizi de uyandırır ve tüm gün yorgun olmanıza sebep olur. Oysa, bebeklikten konforlu bir uyku sistemine kavuşan çocuğun büyüdüğünde de bu uyku düzenini koruması ve alışkanlıklarını devam ettirmesi mümkün olacaktır.

Bebeklerin daha iyi uyumaları için ipuçları vermek gerekirse:

Bebeğinizin tok olması mühimdir.

Bebeği uykuya yatırdığınızda altının temiz olduğundan emin olunmalı.

Bebeğinizi karyolasına ayakları karyolanın ucunu gösterecek şekilde koyun, rahat ve sıcak olmasını sağlayın.

Bebeğiniz aşırı yorgun olmasın çünkü yorgun bebekler kolay sakinleşmez. Ayrıca esnemek, gözlerini ovuşturmak, başını bir yandan diğerine çevirmek gibi yorgunluk belirtileri gösterdiğinde bebeği karyolasına koyun.

Karyolasına yatırdığınızda yaygarayı koparırsa hemen kucağınıza almayın. Çoğu bebeğin kendi kendine yatışması on dakikayı bulur. Bu, uyku eğitiminin önemli bir parçasıdır.

Gün içinde iyi uyumasını sağlayın. Gündüz iyi uyumayan bebek, gece de uyumakta zorlanacaktır.

Küçük bebeklerin beslenme aralarında kısa süreler uyumasını sağlayın ve beslenme aralarında çok uzun süre uyanık tutmayın. 3 ayın altındaki küçük bebekler için bir buçuk saat uyanık kalmak yeterince uzun bir süredir. 4 aylık ve daha büyük bebekler daha uzun süre uyanık kalabilir ama yine de bebeğinizin iyi bir gündüz uykusu rutini geliştirmesini sağlayın.

Bebeğinizi karyolasına yatırmadan önce yeterince öpüp okşadığınızdan emin olun. Uyumadan önce ona kitap okuyabilirsiniz. Çok küçük bebekler bile sesinizi duymaktan ve renkli sayfalara bakmaktan hoşlanır.

Odadan çıkarken müzikli bir oyuncak bırakın. Oyuncağı karyolanın içine değil karyolanın yakınına bir yere koyun. Ama bebeğin dikkatini dağıtabilecek hareketli bir oyuncak olmamasına özen gösterin.

Evdeki ses düzeyini en az seviyede tutun.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top