Duyurular

Trafik Hayattır

Trafik Haftası kapsamında, ‘Trafik Hayattır!’’ platformunun geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği ‘Trafikte Çocuk Güvenliği’ inisiyatifiyle Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Trafik Hayattır Platformu Danışmanı Psikolog ve Yazar Prof. Dr. Üstün Dökmen’in katılımıyla düzenlenen seminerde; Acıbadem Hastanelerinde doğum yapmış annelere ‘Çocuk Koltuğu Kullanımının Önemi’ konusunda önemli bilgiler verildi.

Trafik Haftası kapsamında anneleri ve anne adaylarını trafikte çocuk güvenliği konusunda bilinçlendirmek, ilk yardım gibi tamamlayıcı konularla bilgilendirmek amacıyla 5 Mayıs Cuma günü Acıbadem Altunize Hastanesi’nde kapsamlı bir seminer düzenlendi.

Çocukları, çocuk koltuğuna oturtamama, sınır koyma bir sorundur

Anne-çocuk blog yazarlarından Merve Öztürk ve Burçin Kaya’nın da takipçileriyle katıldığı seminerde, Trafik Hayattır platformu danışmanı Psikolog ve Yazar Prof. Dr. Üstün Dökmen, çocuk koltuğu kullanımının önemi, araç içi çocuk güvenliği gibi konularda annelere tavsiyelerde bulundu. Yeni annelerin çocuğa alışma sürecinde trafikte ve sosyal ortamlarda çocuğun davranış değişiklikleriyle başa çıkabilme yöntemleri, kural koyma gibi konularda da bilgiler veren Üstün Dökmen, “Bazı anne-babalar, arabalarda çocuk koltuğunun ve çocukların kemer bağlamasının önemini yeterince bilmiyor. Bazıları ise konunun önemini biliyorlar ancak çocuklarına söz geçiremiyorlar. Çocuğu araç içinde trafik kurallarına ve güvenliğine uygun oturtmamak, çocuğa sınır koymama sorunu gösteriyor. Bu sorun sadece trafikte başka alanlarda da yaşanıyor. Aileler her konuda, çocuk eğitiminde sınır koymalı” diyor.

Doktorlardan ilk yardım bilgileri

Seminerin ikinci bölümünde Acıbadem Altunizade Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Attila Aydın, katılımcılara ilk yardımın önemini ve yapılacak doğru müdahaleyle bir hayat kurtarabileceklerini anlattı.

Özellikle trafik kazalarında, ilk yardım bilgisi eksikliği nedeniyle üzücü sonuçlarla karşılaşıldığına dikkat çeken Aydın, “Anneler-babalar, sadece trafikte değil, evde, sokakta, kısacası gündelik yaşamlarında da çocuklarının karşılaşabilecekleri kazalara her an hazır olmak ve uzman yardım gelene kadar hayati tehlikeyi en aza indirecek müdahaleyi yapacak bilgiye sahip olmak zorundalar” dedi.

Kazalardan en fazla etkilenen ikinci grup: Çocuklar!

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de gerçekleşen trafik kazalarından, 5-14 yaş grubunun en çok etkilenen 2. grup olması ve kazalardan etkilenen çocuk sayısının giderek artması nedeniyle Trafik Hayattır Platformu geçtiğimiz sene ‘Trafikte Çocuk Güvenliği’ isimli bir inisiyatif başlatmış, 3 büyük şehirde yaptırdığı araştırmada çocuk koltuğu kullanımı yüzde 23’e çıkmıştı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top