Genel

Türkiye Görme Özürlüler Kitapçığı

türgök3

TÜRGÖK ve ALTINOKTA derneği gibi kurumların ortaya çıkmasını sağlayan, sevgi dolu bir eş, iyi bir baba ve üretken bir insan olan Sayın Avukat Gültekin Yazgan’ın örnek teşkil edecek bir yaşamı vardı. Sevgili eşi TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan’ın anlattıklarına göre Gültekin Yazgan hiçbir zaman görme özürlü olmasını bir engel olarak görmemiş. Aksine bu onun daha da güçlenmesini ve hayata bağlı tutan bir etken olarak görmesini sağlamış. Gören insanlar bir çalışıyorsa bizim üç çalışmamız gerekiyor felsefesi ile yola çıkarak hayatı boyunca hep çok çalışmış. Hayatını görme engellilerin eğitimine adamış, bu yolda mücadele veren bir kahraman.

türgök2

Altı Nokta Körler Derneği’ni ve Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nı kurarak büyük bir fark yaratmış olan Gültekin Bey, bu engelinden destek alarak görme engellilerin rahatça kitap, dergi gibi yayınlara, kabartma karakterli ya da sesli olarak ulaşabilmesi için büyük bir kitaplık oluşturuyor. 2004 yılında sıfırdan toplanmaya başlanan kitaplıktaki kitap sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Kitaplığın bu noktaya gelmesinde, görme engellilerin rahatça dinleyebilmesi için stüdyoya girip bunları okuyarak seslendiren gönüllülerin büyük payı var. Aklınıza gelebilecek her alandan kitaplara ulaşmak mümkün. Dünya klasikleri, popüler romanlar, felsefe, bilim kısacası bir kitaplıkta olması gereken tüm eserler mevcut. Sadece teknik açıdan Matematik ders kitaplarının basımında zorlandıklarını, üyelerine bu noktada yardımcı olmakta sıkıntılar yaşadıklarını her fırsatta belirten Tülay Hanım, Matematikteki grafiklerin kabartma baskı makinesinde basılması mümkün olmadığını, baskı makinesinin yazılımının güncellenmesi gerektiğini belirtiyor. Hayırseverlerin bağışlarıyla yaşayan dernek için yazılımın maliyeti yüksek. Matematik kitabını sesli anlatarak, öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyorlar ancak oda hayli zor oluyor. Bu konuda biraz duyarlı düşünmek gerekirse, biz gördüğümüz herhangi bir kitapçıya girerek yüzlerce kitap arasından istediklerimizi seçip çıkabiliyoruz ama görme özürlüler bu şekilde bir rahatlığa sahip değiller, mevcut olan kitaplıkları ile yetinmek zorundalar. Bu arkadaşlara yardım etmek etmek isteyenler http://www.turgok.org/sitesine giriş yaparak kurumun ihtiyaçlarını, hesap numaralarını ve iletişim bilgilerini bulabilirsiniz. Ayrıca sadece maddi olarak katkıda bulunmak zorunda değilsiniz, tercümelerde, seslendirmede ve çeşitli organizasyonlarda gönüllü olabilirsiniz.  Böylece rahatlıkla dinleyebilir ya da kabartma kitaptan okuyabilirler. Sizin sesinizden kaç kişinin evine bilgi ve aydınlık gireceğini bir hayal edin. Sizde bir kitaba sponsor olabilir, sizin yada sevdiğiniz birine ithafen basılmış bir kitabın basımına destek olabilirsiniz.

Gültekin Yazgan’ ın kendi hayatını anlattığı ”Kör Uçuş” isimli bir kitabı bulunuyor. Bu kitabı satın alarak da kitaplığa katkıda bulunabilirsiniz. Bu kitabı okuyan Doğan Cuceloğlu o kadar etkilenmiş ki, on beş gün boyunca Yazganlar’la beraber yaşayıp sürekli kayıt yapmış. Görme engellilerin kahramanı olan Gültekin Yazgan , “Onlar Benim Kahramanım” adlı kitapta da Doğan Cuceloğlu’nun kahramanı olarak ortaya çıkmış. Balarısı ve Yavru Balarası adında TÜRGÖK ’ün her ay çıkardığı kabartma baskılı (Braille) dergileri var ve bunlar görme engelli üyelerine her ay ücretsiz olarak gönderiliyor. Tülay Hanım’ın yaklaşık iki sene önce kaybettiği eşi Gültekin Yazgan’ın arzuladığı bir projeye olan ”Ödünç Kabartma Kitap” Projeside Tülay hanım tarafından hayata geçirildi. Bu projede ücretsiz olarak ödünç alınabilecek kabartma kitaplar mevcut. Üyeler sadece kargo ücretini ödeyerek istedikleri kitapları ödünç alıyor, okuyor ve geri gönderiyor.

Bu sene TÜRGÖK’ün 10.yılı! Sürekli yeni projelerle kendilerini yeniliyorlar. Daha fazla kaynağa, daha çok kişiye ve daha çok kitaba ihtiyaç duyuyorlar. TÜRGÖK’ün 10.senesinde onların neye ihtiyaçları var bir bakalım.

-Daha çok ders kitabı -Kargo masraflarını karşılayacak bir sponsora yada bu kitapları ücretsiz taşıyacak bir kargoya -Daima onlarla irtibatta olan kişilere ve ”Ne yapabiliriz?” diye soran duyarlı yüreklere -Bu hizmetten faydalanacak daha çok kişiye ulaşmaya ihtiyaçları var.

Gültekin Yazgan, artık hayatta değil. Fakat başlattığı projeleri yaşadığına göre ona “ölümsüz” diyebiliriz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top