İnternet Anneleri

Çocuk Gelişiminde Yaratıcı Drama

High angle view of girls coloring at home

Yaratıcı Drama öğretmenimiz NİGAR UZ ile tiyatro, psikodrama, oyun ve dramatizasyonla sıkça karıştırılan yaratıcı dramanın aşamalarını, öğelerini, ülkemizdeki sürecini ve eğitimdeki rolünü anlatan bir röportaj hazırladık…

Yaratıcı drama eğitmeniyim. Eğitimimi Gençlik Kulübü ve Çağdaş Drama Derneğinde tamamladım.

Bir grubu oluşturan bireylerin yaşantılarından yola çıkılarak, bir konunun,  bir düşüncenin bir eğitmen eşliğinde rol oynama ve doğaçlama teknikleri kullanılarak bir mekânda canlandırılmasıdır.

Son yıllarda özellikle özel okul, kolej, kreş, anaokullarında artmaya başladı. Öğretmenler drama eğitimi alma konusunda adımlar atıp imkânları ölçüsünde aldıkları eğitimleri sınıflarında kullanmaya başladılar. Bu konuda milli eğitim bakanlığının da öğretmenler için hizmet içi eğitimleri mevcut.

Yaratıcılık ve estetik gelişimi sağlama
Eleştirel düşünme yeteneği geliştirme
Sosyal gelişim ve birlikte çalışma becerisi geliştirme
İletişim becerileri geliştirme
Moral değerleri geliştirme
Kendini tanıma
Problem çözme becerilerini geliştirme
Dil becerilerini geliştirme
Sanat anlayışı ve ruhunu kazandırmak
Hayal gücünü geliştirme
Dinleme becerilerini geliştirme
Olayları değerlendirme yeteneği kazandırma
İnsanların diğer insanlar, durumlar ve doğal olaylar hakkındaki gözlemlerini geliştirme
Bireylerde, grup planlaması, grupla karar verme, yeni çözümler üretme yeteneği geliştirme

Stres yönetimi
Empati becerisi geliştirme

Birlikte çalışma becerisi kazandırma

Planlı ve düzenli ders çalışma alışkanlığı edinme olarak özetlenebilir.

Mesleğinde Yaratıcı Drama tekniklerini kullanarak çalışmak isteyenler,
Kurumlara özel Yaratıcı Drama atölye çalışması yapmak isteyenler,

Yaratıcı Drama alanında çalışan, eğitim/belge eksiği olanlar ile çalışma alanı değiştirmek isteyen kişiler,
Okul Öncesi öğretmenleri ya da öğretmen adayları,
Pedagoglar,
Psikologlar,
Özel Eğitimciler,
Sınıf Öğretmenleri,
Rehber Öğretmenler,
Resim, Müzik, Beden Eğitimi, Seramik ve El sanatları Öğretmenleri,
Meslek sahibi olmak isteyen en az lise mezunu olanlar katılabilirler.

Ebeveynlerin yaratıcı dramayı biraz daha anladıklarını ve önemsediklerini, çocuklarını drama eğitimlerine yönlendirdiklerini görüyor ve mutlu oluyorum. Çalışmaların artarak devam edeceğini daha geniş kitlelere ulaşacağını düşünüyorum.

Her yıl farklı temalarda uluslararası kongreler düzenlenmektedir. Buradaki eğitimler basılarak daha fazla kişilere ulaşılmaktadır. Yapılan projeler, çalışmalar hakemli dergilerle yayınlanmaktadır. Her geçen gün ise Gençlik Kulübü ve Çağdaş Drama Derneği mezun sayısı artmaktadır.

Ömer Adıgüzel’den bir alıntıyla açıklamak isterim ki: “Çocukların, ergenlerin ve gençlerin canlandırmalar yoluyla gerçek dünya ile kurgusal dünya arasında gidip gelmelerini olanaklı kılarak, bir bilinçlenme ve kültürlenme süreci içerisinde,  her alanda yaratıcı, kendine yetebilen, kendini tanıyan, çevresiyle iletişim kurabilen ve bunu geliştirebilen, ifade gücü ve biçimleri artmış, imgesel düşünebilen, estetik kaygı, demokratik tutum ve davranışları gelişmiş bireyler yetiştirmektir.” Eğitim kurumları dışında farklı kurum, kuruluş ve özel sektörde kullanılmaya başlandı.

Oyun değildir. Oyundan beslenir,  oyunsu süreçler içerir ama sadece oyun oynamak değildir. Tiyatro ile ortak teknikleri ve etkinlikleri kullanır ama tiyatro değildir. Dramatize etmek de değildir. Bu süreçte kullanılan tekniklerden sadece biridir.

Grubun özelliği, yaş profili ve ulaşılmak istenilen kazanımlara göre belirlenir. İlk oturumlarda tanışma, iletişim, etkileşim, algı-duyu, uyum ve güven etkinlikleri alınarak grup dinamiği oluşturulup sonra ulaşılmak istenen kazanımlara yönelik oturumlar uygulanır.

Gençlik Kulübü Ve Çağdaş Drama Derneği’nin Ankara’da genel merkezi, 3 şube ve 12 ilde temsilciliği var. Eğitimlere genel merkezde, şube ve temsilciliklerde başlayıp devam edilebilir. Eğitimler farklı şube ve temsilciliklerde tamamlanabilir.

Antalya temsilcimize ulaşılabilirler.

Bize biraz da Zeka Park Atölyenizdeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Zeka park çocuk atölyesi farklı eğitim alanlarına ait etkinliklerle çocukları   buluşturan bir atölyedir. İçerik olarak zeka oyunları, eğlenceli matematik, robot, küçük mucitler, küçük ustalar atölyeleri olarak hazırlanmıştır. Çocuklarımızın yaratıcı dramayı etkin bir şekilde uygulayacağı bu atölyeler de zihinsel gelişimlerine, dil gelişimlerine, psiko-motor becerilerine katkı sağlayacaktır.