Çocuk

Üstün Zekalı Çocuklar

ada deniz

ÜYÇAP (Üstün Yetenekli Çocuklar Aile Platformu) kurucularından Ada Deniz, annelik maceralarını ve ÜYÇAP platformunu anlatıyor.

Merhaba ben Ada Deniz, öncelikle sizler gibi anneyim. 2 tane çocuğum var, kızıma 7 yaşında yapılan testte üstün yetenekli tanısı kondu, şu anda 10 yaşında, oğlum 4 yaşında ve ona test yaptırmadık.

Ben kızımdaki farklılıkları doğduğundan beri gözlemleyebiliyordum, fakat hiçbir zaman üstün yetenekli olduğu gibi bir düşüncem olmamıştı. Bir pedagog arkadaşımın ısrarından sonra testi yaptırmaya karar verdik. Sonucu alınca da oldukça şaşırdık ve ne yapacağımızı bilemedik.

Aileler genelde test sonucunu aldıktan sonra kendi kaderleri ile baş başa bırakılıyorlar. Biz de bu yalnızlığı hissettik, doğru bilgi ve eğitim alabileceğimiz bir kurum bulamadık.

Üstün Zekalı Çocuklar

Bize testi yapan kurumun tavsiyesi ile bir üstün zekalılar yaz okuluna kayıt yaptırdık ve oradan da inanılmaz kötü tecrübeler ile ayrıldık. Kızımın yaz okulunda psikolojisi bozuldu ve 1 sene boyunca terapi aldı. Terapi yapan psikoloğomuz Atiye Koç, bir platform kurduğumuzu öğrenince benim yazılarımı nick name ile yayınlamamı istedi. Sebebi ise terapi gören kızımın kötü etkilenmemesi idi. Bu sebeple gerçek adım farklı olmasına rağmen Ada Deniz olarak bu platformda yer alıyorum.

Platformumuzun amacı ailelere yalnız olmadıklarını hissettirmek, uzun vadede ise veli inisiyatifi oluşturarak çocuklarımızın gerekli eğitimi almasını sağlamaktır. Yeterli ve doğru eğitim alamayan üstün yetenekli çocuklar genelde okullarda başarısız olmakta, haylaz, hareketli damgası yiyebilmektedir. Bazı örneklerde ise okulun rehber öğretmenleri aileye çocuğunuzun öğrenme güçlüğü var bir doktora götürün demekte, çocuk üstün yetenekli çıkmakta ve bu konuda yeterli eğitimi bulunmayan öğretmen bu test sonucuna bile inanmamaktadır. Bu tip trajikomik olaylar çoğunlukla yaşanırken, üstün yetenekli çocuk ve ailesi okul okul dolaşıp kendilerini anlayan bir eğitimci aramaktadır. Bu oldukça üzücüdür.

Platform olarak neler yaptığımıza, velilere nasıl rehber olduğumuza ek olarak burada her ay kızımla birlikte bebeklikten itibaren neler yaşadığımı anlatacağım. Kızım tüm üstün yetenekli çocukları temsil etmese de bu konuyu merak eden aileler için bir örnek olacak.

Sevgilerimle

Not: üstün yetenekli çocuklar ile ilgili tüm sorularınızı https://www.facebook.com/groups/potansiyellicocuklarinyakinlari/   (ÜYÇAP platformunun facebook grup) adresine sorabilirsiniz. Burası oldukça aktif bir grup olup eğitimciler ve veliler bir araya gelerek üstün yetenekli çocuklar ile ilgili her türlü konuyu bu platformda tartışabilmektedir. Üstün yetenekli çocuğun özellikleri, yapılacak testler, var olan kurumlar, eğitimde ve ailede yaşanan sıkıntılar vb gibi

konularda çekinmeden destek alabilirsiniz. Gruba katılmanız için çocuğunuzun üstün yetenekli olmasına gerek yok, ilgi duyan her kişiyi grubumuza bekleriz.

Twitter adresi: ÜYÇ AİLE PLATFORMU    @UYCAP
Internet sitemiz : www.uycap.com
Email: [email protected]

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top