Sağlık

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Zaman Oruç Tutulabilir?

Kaşeksi (Aşırı Zayıflık), Anoreksi (Zafiyet) gibi hastalıklarda oruç tavsiye edilmezken, obez kişiler oruç tutabilirler mi ve obezite cerrahisi sonrası ne zaman oruç tutulmalıdır?

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül obez kişilerin oruç tutması ile ilgili şöyle konuştu; “Günlük aldığımız kalori miktarını azaltmak ve hatta oruç tutmak, yüksek insülin miktarını ve insülin benzeri kanseri tetikleyen hormonların miktarını azaltmaktadır. Obez kişilerdeki insülin direncinden kaynaklanan yüksek insülin düzeyleri de, bu iltihabi sürece katkıda bulunur. İnsülin seviyeleri yükseldikçe, insülin benzeri hormonlar da kanser öncüsü hücrelerin çoğalarak kansere dönüşmesine zemin hazırlar. İdeal kilomuz vücut kitle indeksimizin 18,5- 25 arasındaki halidir.

Hedefimiz hayatımızı bu sağlıklı kilo aralığında idame ettirmek olmalıdır. “İdeal kilo vücudun verimli ve sorunsuz çalıştığı kilo aralığıdır. İdeal kilo aralığında olanların herhangi bir ek hastalıkları yoksa oruç tutmalarında sakınca yoktur. Aşırı kilolar sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiği için, “Obezite tüm hastalıkların anasıdır” diyebiliriz. Obez kişilerin oruç tutmadan doktorlarına danışmaları da tavsiye ediyoruz.”

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Zaman Oruç Tutulabilir?

Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül, obezite cerrahisi sonrası hastaların ilk sene oruç tutmalarını önermediklerini, mide küçültme ameliyatı gibi ameliyatlardan bir sene sonra vücudun uzun süreli açlığa daha kolay tahammül edebildiğini söyledi ve Ramazan tavsiyelerinde bulundu.

  • İftarda az baharatlı ve az yağlı çorbalar üzerine az miktarda ana yemek yemek,
  • Hafif bir iftar sonrası en az 2 ara öğün yaparak dengeli beslenmek,
  • İftar ile sahur arası süreyi az ve sık beslenerek değerlendirmek,
  • Sahurda proteinden zengin ve lifli gıdalar tüketmek,
  • Sahurda yumurta ve yulaf ya da kinoa gibi tahılları yoğurt ya da salata şeklinde tüketmek,
  • Doktorunuza danışarak en az 2 litre su tüketmek, iftar ile sahur arası günlük su miktarını tamamlamak.

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül Kimdir?

Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL; Tıp Fakültesi eğitimini, obezite ameliyatlarının çok sayıda yapıldığı ve Tüp mide ameliyatının Türkiye’ deki başlangıç yeri olan Pamukkale Üniversitesi’nde alarak, 2005 yılında eğitimini tamamladı.

2006- 2008 yıllarında özel bir hastanede hekimlik yaparken United States Medical Licensing Examination sınavlarına girdi.

Genel Cerrahi İhtisasını Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2009- 2014 yılları arasında yaptığı esnada laparoskopik cerrahide ağrı konusunda tez yazdı, tüp mide ameliyatları başta olmak üzere çok sayıda obezite ameliyatına, ileri laparoskopi eğitimlerine ve robotik cerrahi eğitimine katıldı.

Mecburi hizmet görevi için Kilis Devlet Hastanesi’nde 2014- 2016 yılları arasında çalışarak savaş cerrahisi yaptı.

Dr. Kaplan Baha Temizgönül evli olup, ileri seviyede İngilizce, orta seviyede Almanca ve başlangıç seviyesinde Rusça bilmektedir. Tıbbi bilimsel dergilerde çeşitli yayınları mevcuttur.

Asistanlık eğitimi döneminden itibaren obezite cerrahisine, özellikle de tüp mide ameliyatlarına ilgi duyan Dr. Kaplan Baha Temizgönül 2016 yılında tüp mide ameliyatını Türkiye’ ye getiren Obezite Cerrahisi Ekibi’ne dahil oldu. Yaklaşık 2 yıl Obezite Cerrahisi Ekibiyle çalıştı ve ayrılarak kendi ekibini oluşturdu. Şu an kurucusu olduğu Lotus Obezite Cerrahi Merkezinde;  Diyetisyen, Psikolog, Kişisel Spor Antrenörü ve Plastik Cerrahi çözüm ortağı ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. Türk Cerrahi Derneği, Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği (TOSS) ve IFSO (Uluslararası Obezite Cerrahisi Federasyonu) üyesidir.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top