Duyurular

Diş Tanıtım

Doğduktan sonra çocuklarımızın ağız bakımlarını sağlamak ve ileride örnek bir gülümsemeye sahip olmalarını temin etmek hepimiz için büyük bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilmek için bazı önemli bilgilerin paylaşılmasında fayda olacaktır:

-Çocuk diş hekimliği (Pedodonti) nedir?

Çocuk diş hekimliği;
bebeklerin, çocukların ve engelli bireylerin ağız ve diş sağlığı ile uğraşan, diş hekimliğinin en özen gerektiren dalıdır. Çocukların diş tedavilerini gerçekleştiren doktorun pedodonti uzmanı olması, ileride oluşabilecek diş hekimi korkularını ortadan kaldırarak çocukların daha uyumlu ve bilinçli bireyler olmasında atılacak önemli bir adımdır.

-Süt dişleri?

Süt dişleri doğumdan genellikle 6 ay sonra ağızda yerlerini alan ve kendilerinden sonra gelecek kalıcı dişler çıkana kadar çocukların beslenmesini sağlayan geçici dişlerdir. Süt dişlerinin beslenmenin yanında kalıcı dişlerin yerlerini korumak gibi önemli bir başka görevi de vardır

-Süt dişlerinin bakımı nasıl yapılır?

Doğumdan sonra ilk 4 ay anne sütüyle beslenme ağız çevresindeki kasların gelişimi açısından önemlidir, anne sütü yetersiz ise fizyolojik başlıklı biberonlar kullanılmalıdır. Emzik biberon kullanımına en fazla 2-2.5 yaşına kadar izin verilmelidir aksi takdirde ileride istenmeyen çene bozuklukları ortaya çıkabilir.

Diş Tanıtım

Süt dişlerinin bakımı ağızda görüldükleri anda başlamalıdır. Elbette ki bebeklerde rutin diş fırçalama ve diş ipi işlemleri mümkün değildir. Ancak dişler ebeveynin parmağına takarak kullandığı yumuşak kıllı bebek fırçaları kullanılarak temizlenebilir temizleme işlemi sabah ve akşam beslenmeden sonra yapılmalıdır ve özellikle akşam temizlemeden sonra biberonla beslenmeye hele hele şekerli ballı süt verilmeye devam edilmemelidir. Bu dönemde macunsuz fırçalama yapılabileceği gibi istenirse flouridsiz diş macunları kullanılabilir.

Arka dişler sürdükten sonra ortalama 3 yaşlarında diş fırçası ile fırçalama başlatılır. Bu dönemde kullanılacak fırça mümkün olduğu kadar küçük seçilmelidir. Sabah ve akşam en az 2 dakika sürecek şekilde fırçalama tavsiye edilir. 3-6 yaş arası düşük flourid içeren macunlar tercih edilebilir.
Erken dönemde edinilen fırçalama alışkanlığının ömür boyu devam edeceği akıldan çıkarılmamalıdır.

-Süt dişleride Çürür mü?

Elbette ki kalıcı dişler gibi süt dişlerinde de çürük oluşabilir. Hatta mineral yapısından ve beslenme alışkanlıklarından dolayı süt dişleri çürüğe kalıcı dişlere oranla daha yatkındırlar.
Küçük çocuklar için oluşabilecek bir diğer sıkıntıda yaşlarından dolayı ağrıyı anlayamadıkları veya ağrıyı ifade edemedikleri için çürüğün ilerlemesi ve ancak apse oluştuktan sonra anlaşılarak hekime başvurulmasıdır. Bu sebeple 2 buçuk yaşını doldurduktan sonra her çocuğun 6 ayda bir pedodontist tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

-Çocuklarda Çürükleri Önlemede ağız bakımı dışında ne gibi uygulamalar yapılabilir?

Fissür sealant: Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan “fissür” adı verilen oluklarda başlar. Bu bölgelerde besin tutunması daha kolay olduğundan çürükler hızlı ilerlemektedir. Fissür sealant uygulamasıyla bu bölgeye mikrop ve yemek artığı sızıntısı engellenerek çürük oluşması önlenir.
Fluor uygulaması: Fluor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Bu uygulamalar pedodistler tarafından kliniklerde uygulanan zahmetsiz ve ağrısız uygulamalar oldukları için dişleri korumanın yanında çocukların diş hekimlerine alışmasındada kolaylık sağlamaktadırlar.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top