Diyet

Temiz Etiketli Gıdalar, Sağlıklı Mı Yoksa Uydurmaca Mı?

 

“Temiz etiket”li gıdalar, sağlıklı mı yoksa sadece aldatıcı reklamlar olarak mı piyasada yer alıyor?

Bildiğiniz gibi modadan, beslenmeye; güzellikten, sanata… alışkanlıklarımız, neyi sevip sevmeyeceğimiz, neyi satın alıp, artık neyi satın almayı bırakacağımız aslında tamamen medya ve reklamların yönlendirmesi ile oluşuyor. Evimizde televizyon, telefon, internetimiz olmasaydı eğer, şu an kullandığınız hangi ürünlerin yerinde başkaları, buzdolabınızdaki hangi gıdaların yerinde başkaları olacaktı kim bilir…

Son zamanlarda bir trend olan “clean food” yani “temiz besin” yönelimi de tamamen “sağlık” mı demek yoksa “sağlık”la pek de ilgilisi yok mu? Üzerinde düşünmeye değer bir konu. Marketlerde alışveriş yaparken ya da dışarıda yemek yerken aklımızda bulundurmamız gereken bazı şeyler var.

Real Mom Nutrition’da blog yazarı, iki çocuk annesi, diyetisyen Sally Kuzemchak’in notlarından CSPI’ın dikkat çektiği bazı noktaları aktarıyoruz, dilerseniz kendisini sosyal medyada takip edebilirsiniz.

“Hiç şüphe yok ki “temiz” kelimesi, yiyecekler söz konusu olduğunda anlık bir tatmin yaratıyor. Birçok ebeveyn (ben dahil) alışveriş yaparken katkı maddesi olmayan ürünleri tercih ediyoruz. Bir restoranda ya da bakkalda “clean label” etiketi gördüğümde, o ürünleri tercih ediyorum. Ancak bu etiketlerin olduğu besinler gerçekten sağlıklı mı yoksa bir avuç yutturma mı?” diye soruyor Sally Kuzemchak.

CSPI’ın yaptığı bir araştırmada, “temiz etiket” uygulayan 9 marketler zinciri ve 4 restoran zincirinde incelemeler yapılıyor. Söz verdikleri gibi katkı maddesiz gıdalar mı kullanıyorlar bunu denetlemek için.

İyi haber: Gerektiği gibi, ürünlerde yapay boyaların kullanıldığı, tatlandırıcıların eklendiği, koruyucuların bulunduğu ürünler yok. Yiyecekler ve tüketiciler için olumlu bir adım. Ancak bu Amerika’da bir bölgede yapılan araştırma. Ve tüm gıdaların aslında “temiz etiket”li olmadıklarını, sipariş verirken tercih ettiğimiz gıdayı belirtmemiz gerektiğini söylüyor Sally Kuzemchak.

Alışveriş yaparken ve sipariş verirken nelere dikkat edebiliriz, temel olarak bilmemiz gerekenler nedir?

*”Temiz besin” bir yiyeceğin sadece tuz ve şeker içermemesi demek değildir. Gıda, diğer tüm katkı maddelerinden uzak olmalıdır.

Lokantalardaki pek çok içeceğin bu standartta olması mümkün değil. Özel restoranlarda bile hâlâ boyalı, yapay tatlandırıcılı (çok şekerli) içecekler var.

*”Temiz besin” sadece sağlıklı anlamına gelmiyor. Sağlıklı olduğu için tabaklarca bir besini tüketmek yanlış. Bu etiketi taşıyan restoranların, yüksek tuz da içermemesi ve porsiyon büyüklüğüne de dikkat etmeleri gerek.

*Bu ürünlerin etiketleri, bazı tüketicilerin kafasını karıştırabilir veya onları yanıltabilir. Mesela sodyum nitrat veya nitrat kullanılmadan üretilmiş bir pastırma, doğal gibi gözükebilir ama aslında %100 güvenli olarak değerlendirilemez.

*Bu etiketin olduğu ürünler ayrıca doğal tatlandırıcıların olmadığı anlamana gelmez.  Bunun yanında hayvansal gıda olmadığı anlamına da gelmez, vegan ve vejetaryenler için uygun olmayabilir bu besinler.

*Ayrıca “temiz besin” etiketinin sizi kandırmasına şu açıdan da izin vermeyin. Bir donut, “clean food” etiketine sahip olsa da yine donut’tır. Pastalar, börekler içeriğine ne katarsanız katın, çok sağlıklı olamazlar, bu tür şekerli, tuzlu ve unlu yiyeceklerin, sağlığınız için faydalı oldukları söylenemez.

 

parents

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top