Aile

Çocuklarda Ve Yetişkinlerde Su Çiçeği

Su çiçeği, varicella zoster virüsünün neden olduğu çok bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür. Çoğu insanın 1-2 hafta içinde iyileşebildiği bu enfeksiyonda hastalar, önce yüzde ve gövdede görülen ve sonrasında tüm vücuda yayılan bir döküntü geliştirir. Su çiçeği; 10-21 günlük kuluçka periyoduna sahip olan, bulaşıcı özellik gösteren, soğuk algınlığı gibi yayılan bir enfeksiyondur. Her ne kadar su çiçeği hayatı tehdit edecek bir sorun olmasa da, komplikasyonların ortaya çıkma riski vardır.

Su çiçeği neden olur?

Su çiçeğine, varicella zoster adlı bir virüs sebep olmaktadır. Bu virüse enfekte olmuş bir çocuk veya yetişkinle temas halinde olan kişiler de bu enfeksiyona yakalanır. Su çiçeği enfeksiyonu bulaşıcı hastalıklardan birisi olduğu için, hiç suçiçeği geçirmemiş ve hiç aşılanmamış olan kişilerin enfeksiyon riski en yüksektir. Bu hastalık bir döküntü ile karakterize olur. Su çiçeği olan insanların vücudunda 250-500 arası kaşıntılı kabarcık bulunur. Bu kabarcıkların yarattığı izler çoğu zaman yara olmadan iyileşir. Kişi enfekte olduktan yaklaşık 2 gün sonra döküntüler gösterir ve o andan sonra bulaştırmaya müsaittir. Kabarcıklar çıktıktan sonraki 1 hafta içinde de tamamı kabuk haline gelir. Vücuttaki tüm lezyonlar kabarmaya başladığında ise enfekte olanlar artık suçiçeğini başkalarına bulaştıramazlar. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlar daha uzun süre bulaştırabilir.

Su çiçeği belirtileri nelerdir?

Su çiçeği döküntüsü ortaya çıkmadan önce:

  • Genel bir hoşnutsuzluk hali, halsizlik, bitkinlik,
    • Yüksek ateş,
    • Kaslarda ağrı,
    • İştahsızlık,
    • Bulantı hissi görülebilir.

Su çiçeği döküntüsü ortaya çıktıktan sonra:

  • Şiddeti kişiden kişiye değişen isilik,
    • Kümeler halinde gelişen lekeler, benekler,
    • Başlangıçta, çok kaşıntılı küçük kırmızı lekeler, daha sonra su toplamış kabarcıklar,
    • Yaklaşık 48 saat içinde kabarcıkları püfür püfür saran kabuk gelişimi,
    • Yaklaşık 10 gün içinde kabukların kendi başına sönmesiyle iyileşme görülür.

Su çiçeği nasıl tedavi edilir?

Su çiçeği genellikle tedaviye gerek kalmadan 1 – 2 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Su çiçeği tedavisi için belirli bir ilaç yoktur, ancak Varicella için bir aşı bulunmaktadır.

Varicella aşısı; çocuklar için 2 dozdan şeklinde uygulanır. 1. doz bebeğin 12. – 15. ayında yapılırken, diğeri 4-6 yaşlarında uygulanır. Varicella aşısı, su çiçeğini önlemede % 90 oranında etkilidir.

Su çiçeği vakalarında kaşınma ve rahatsızlık belirtilerinin nasıl azaltacağına dair doktor ilaç reçete edebilir ya da tavsiyelerde bulunabilir. Doktorun önerileri sayesinde enfeksiyonun diğer insanlara yayılmasını da önlemek mümkün olabilir.

Su çiçeğinde ağrı ve ateşi gidermek için; doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalı, komplikasyonlara sebep olabileceği için asla aspirin alınmamalıdır.

Su çiçeğinde dehidrasyonu önlemek için; hastanın susuz kalması önlenmeli, hasta bol bol su içmelidir.

Su çiçeğinde ağız ağrısını azaltmak için; ağızda döküntüler olması durumunda şekersiz solüsyonlar alınabilir, bu süreçte tuzlu veya baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı, çiğneme acı veriyorsa sıcak olmayan çorba tüketilmelidir.

Su çiçeğinde olan çocuğun;

  • Tırnaklarını kısa kesilmeli ve her zaman temiz tutulmalı,
  • Özellikle geceleri çocuk kendini kaşıyarak yara oluşturmasın diye ellerine çorap ya da eldiven takılmalı,
  • Kaşıntıyı azaltmak için kalamin losyonları veya yulaf ezmesi banyoları uygulanabilir,
  • Çocuğa kesinlikle dar, sıkı değil, gevşek, yumuşak giysiler giydirilmeli,

Gebelikte suçiçeğine yakalananlara, yeteri kadar erken dönemde tanı konan yetişkinlere, yeni doğan bebeklere ve zayıflamış bağışıklık sistemine sahip hastalara antiviral ilaçlar reçete edilmektedir. Semptomlar geliştikten sonraki 24 saat içinde bu ilaçların verilmesi halinde en iyi sonuç alınması mümkündür. Bu bakımdan erken dönemde fark edip bir sağlık kuruluşuna gitmek en doğrusudur.

 

aysetolgaiyiyasam

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top