Beslenme

Hurma Neden Ramazan’da Ön Plana Çıkıyor?

Hurma sadece Ramazan’da yetişen bir meyve değil fakat Ramazan deyince akla ilk gelen besin Hurma. Hatta orucunu hurmayla açanlar da çoktur. Peki neden Ramazan’da hurma yenir ve faydaları nelerdir?

Hurma neye iyi geliyor? Hurmanın faydaları nelerdir?

Protein ve karbonhidrat

Hurma; protein ve karbonhidratı içinde taşıyan tek meyve olarak da biliniyor. Bu yüzde iftar ve sahurda beslenme açısından insanların bütün ihtiyaçlarını karşılıyor.

B1 VE B2 vitaminleri

B1 VE B2 vitaminlerini bulunduran hurma, karaciğerin güçlenmesini de sağlar.

Özellikle Ramazan ayında tüketilmesinin diğer bir sebebi ise hurmanın halsizliği ortadan kaldırmasıdır. Bu açıdan iftarı hurmayla açmak insan sağlığına iyi gelir.

En etkili antioksidanlardan biri…

Doyurucu özelliği dışında içerdiği besin maddeleri, vitamin ve elementlerle sağlık açısından da çok önemi bir besin olan hurma, önemli bir antioksidan görevi görür.

Ramazan’da diş sağlığı için…

İyi derecede flor içerir, flor diş çürümelerini önler ve bağışıklık sitemine güç katar.

Şifa kaynağı

Hurma, bağışıklık sistemini güçlendiren ve özellikle kanser hastalığına yakalanma riskini azaltan selenyum açısından da zengin bir şifa kaynağıdır.

Kalp sağlığını koruyor!

Hurma, özellikle damar tıkanıklığı nedenlerini ortadan kaldırarak kalp sağlığını korur. Damarlarda meydana gelen tıkanmalardan kaynaklanan kalp hastalıklarına izin vermez ve dolaylı olarak kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasına  katkıda bulunur.

Hafızayı güçlendirir!

Hurmanın en önemli faydalarından bir tanesi şüphesiz beyne ve dolaylı olarak hafızaya verdiği ciddi destektir. Hurmalar A vitamininin bir türü olan ve tüketildiğine bağırsaklarda Retinal’e dönüşen 15,6 mg β-karoten içermektedir. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma β-karoten’in düzenli olarak tüketilmesinin hafıza kaybını önleyici faydalarının olduğunu ortaya koymuştur. Bunun dışında beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Şeker seviyesini dengeler!

Hurmanın şeker seviyesini önemli derecede ayarlamayı başaran en önemli besin kaynağını olduğunu söyleyebiliriz.  Hurmanın içerdiği bir şeker türü tüketildikten kısa bir süre sonra çok kolay bir şekilde dağılır. İşte bu şeker türü vücuda dinginlik, enerji ve bol miktarda ısı sağlamaktadır.

Peki Hurma neden Ramazan’da popüler oluyor?

Ramazan sofralarının vazgeçilmez konuğu hurmanın faydaları saymakla bitmez. Peki özellikle Ramazan ayında neden hurma tükettiğimizi biliyor musunuz?

Kur’an-ı Kerim’de geçiyor!

Kur’an-ı Kerim’de adı geçen hurma, oldukça faydalı bir yiyecektir. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda; hurmanın, kalp hastalıklarına ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği ortaya kondu.

Oruç ve sahurda…

Anavatanı Arabistan yarım adası ve Kuzey Afrika olan hurma, Hz. Muhammed’in şu sözleriyle Ramazan ayı ile özdeşleşti: “Müminin sahurunun hurma ile olması ne güzeldir”, “Oruçlu hurma ile iftar etsin. Çünkü hurma bereketlidir.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top