Konuk Yazar

Uykusuzluk Kader Mi?

Geçen hafta Cuma günü anneysen.com’un düzenlediği etkinlikte, anneler olarak ‘’Uyku Meleği’’ olarak tanınan Seride Samurkaş Karaç ile buluştuk. Hem uyku ile ilgili sorularımızı sorduk, hem bebeklerimiz kesintisiz uyuması için ne yapmalıyız, daha da önemlisi neleri yapmamalıyız bunları öğrendik. Açıkçası bu etkinlik benim bugüne kadar en hevesle ve heyecan ile katıldığım seminerlerden biri oldu. Çünkü ben de kızımın özellikle gündüz uykularında sorun yaşamış ve kızım 5 aylıkken uyku eğitimi konusunda destek almış ve aldığı destek için her gün şükretmiş bir anneyim.

Öncelikle sizlere Seride Hanım’ı biraz tanıtmak istiyorum. Seride Hanım, Uyku Danışmanlığı’nı, oğlunun geceleri yaşadığı ağlama krizlerine çare ararken keşfetmiş bir anne. Mayıs 2011’de Amerika’da “The Sleep Lady” olarak tanınan Kim West’ten aldığı eğitimi tamamlamasının ardından konusunda dünyaca ünlü ekibin araştırmalarına katılarak örnek vakaların incelenmesinde bulundu.Türkiye’de 0-6 yaş çocuklarda uyku düzeni bozuklukları konusunda ilk koç olan Seride Samurkaş, uyku koçluğunun Türkiye’de tanınmasını sağlamış ve bu konuda hizmet vermeye başlayan diğer uyku koçlarına da öncülük yapmıştır. Annelere www.uykumelegi.com ve yazılarına yer veren diğer online kaynaklar üzerinden ulaşmakta, 2011’den beri uykusuzluk çeken ailelere profesyonel uyku danışmanlığı ve koçluğu hizmetleri vermektedir.

Kızım 5 aylıkken uyku danışmanlığını ben de almıştım. Kızım geceleri kesintisiz 11 saat uyuyan ancak gündüzleri hiç uyumayan bir bebekti. Hiç derken, gerçekten ‘’hiç’’ demek istiyorum. Bazı günler 15 dakika uyuduğunda nasıl mutlu olurdum.. O 15 dakikayı genelde ‘’Acaba ne yapsam?’’ diye düşünürken bitiverirdi! Bugünkü aklım olsa 5 ay beklemez, en geç 3 aydan itibaren başvururdum danışmanlık programına… Eğer sizin de 6 aydan büyük bebeğiniz varsa, geceleri sürekli uyanıyorsa ya da sadece pişpişleyerek uyuyorsa ya da sabah çok erken saatlerde uyanıyorsa gelin Seride Hanım’ın söylediklerine biraz kulak verin: ’’Uykusuzluk ne bir kader, ne de annelik sınavıdır!!!’’

Her çocuğun bioritmi farklıdır. Eğer uyku konusunda çocuğunuzun bir sorunu varsa, bu sorun düzelmez, kronikleşir. Uyumayı sevmeyen çocuk yoktur, uykuya geçemeyen, uykuda kalamayan çocuk vardır. Doğduktan 2,5 aya kadar çocuğunuzu dilediğiniz yöntem ile uyutabilirsiniz ancak 2,5 aydan sonra beslenme rutini de oluşacağı için uykusunun da düzene girmiş olması çocuğunuzun sağlığı ve büyüme süreci için önemlidir. Genel anlamda çocuğunuzun yatış saati 19:00- 21:00 arası olmalıdır. Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız, siz anlarsınız. Günlük uyku düzenine göre yatış saati 18:00 de olabilir, 20:30 da. Önemli olan kaçta yattığından çok kaç saat ayakta kaldığıdır. Uyku konusundaki en yanlış inanışlardan biri şudur : ‘’ ‘Geç yatır, yorulsun, gece güzel uyur, sabah da erken kalmaz’ . Bu söylem kesinlikle yanlış bir söylemdir (tecrübe ile sabit!!!) Geç yatan çocuk hem kesintisiz uyuyamaz hem de daha erken uyanır. Doğduktan sonra 4 aya kadar bebeğin gece uyanmasındaki 1. sebep açlıktır. Bebek acıkır ve uyanır. 4 aylıktan sonra uyanmasının sebeplerindeki 1. ihtimal yorgunluktur, 2. sebep beslenme, 3. Sebep ise reflü, alerji, uyku apnesi gibi tıbbi sebepler olabilir. Bebeğinizin gündüz uykularını ne kadar erken düzenlerseniz hayatınız ileriki zamanlarda o kadar kolaylaşır. Bebeğinizi gündüz uyuttuğunuz için gece uyumayacağını sakın düşünmeyin, ihtiyacı olduğu kadar uyuyan çocuk gece uykusuna kolayca dalacak ve kesintisiz bir şekilde sabaha kadar uyuyacaktır. 2 gündüz uykusu uyuyan bir çocuğun uykuları arasındaki ayakta kalma süresi ortalama 3-3,5 saat olmalıdır, aksi takdirde çok yorulur ve erken uyanır.

Bir diğer konu uyutma şekli. Çocuklarda 2-3 yaşına kadar şartlanma vardır yani ne şartlarda uyutuluyorsa öyle bir uyuma şekline şartlanır. Başka bir yöntem ile uyuyacağını düşünemez. Uyku eğitimi sırasında, bu şartlanma değiştirileceği için endişe seviyeleri yükselir, ağlayabilir, kendine veya anneye vurabilir. Kim West yönteminde özellikle ilk zamanlar ağlamayı bir noktaya kadar tolare edebiliyoruz ve çocuğumuza hiç müdahale etmiyoruz. Gergin de olsa, mızmızlansa da, uyumayacak gibi görünse de, anne uyku danışmanı ile yaptığı plana sadık kalmalı ve kararlı davranmalı.

Diğer bir konu TV konusu… Çocukların kulakları bizden daha iyi duyar, gözleri de bizim gözlerimizden daha hassastır. TV (veya tabet, akıllı telefonlar) çocuklar için kırpışan renkler kutusudur. Çocuk bunları izlerden trans geçer, beyin dinlenmiş hisseder ancak vucut yorgundur. Çocukları, trans halinde uykuya geçiriyor. Derin uykuya dalmalarını ise imkansızlaştırıyor. Bu nedenle eğer çocuk TV izliyorsa gündüz uykularından yarım saat önce, gecen uykusundan 1 saat önce TV ya da akıllı telefon gibi cihazlardan uzaklaştırılmalı.

Daha önce bahsettiğim gibi 6 aydan büyük bebekler , gece beslenmesine artık ihtiyaç duymuyorlar, ancak gece beslenmeye alışan bebek bir süre sonra acıktığı için değil alışkanlık olduğu için aynı saatte uyanmaya devam ediyor. Her gün 30 cc gece beslenmesini azaltarak birkaç gün içinde kesintisiz uykuya geçiş yapabilirsiniz.

Uyku Danışmanlığı’ndan bahsedecek olursak, bu danışmanlığın amacı 0-6 yaş arası çocuklarınızı kendi kendilerine, kendi yataklarında, gece boyunca kesintisiz uyuyabilen birer meleğe dönüştürmek diyebiliriz özetle. Çocuğunuzun yaşı göz önünde bulundurularak, sizden 3 günlük güncesi alınıyor, bu rutin baz alınarak çocuğunuza özel bir program hazırlanıyor ve program boyunca iletişimde kalınarak bu günceler beraberce değerlendiriliyor. Bu programda ve görüşmelerde , temel uyku prensipleri, sağlıklı uyku düzeni, program uygulanırken yapılması gerekenler, yapılan hatalar anneye aktarılıyor.

Danışmanlığı almış bir anne olarak öncelikle bebeğinin uyku sorunu olan her anneye bu danışmanlığı tavsiye ediyorum. Hem bebeğinizin hem sizin hayat kalitenizi inanılmaz arttıran, ileri de iyi ki yapmışım diyeceğiniz bir anı olacağına eminim. 2. tavsiyem, evde siz ve bebeğiniz dışında yaşayan kim varsa, bu danışmanlık ile ilgili bilgilendirilmeli ve evdeki herkes size destek olmalı. 3. Ve son tavsiyem ise, kararlı olmanız. Kararlı olun, vazgeçmeyin. Bir gün verilen programda değişiklik yapıp bebeğinizin kafasını karıştırmayın. Kararlı bir şekilde Seride Hanım ile oluşturduğunuz programı uygularsanız eminim çok kısa bir sürede melekler gibi uyuyan bir meleğe kavuşacaksınız.

Anneysen.com ve Seride Samurkas’a bu faydalı seminer için çok teşekkür ediyoruz.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top