Aile

Bebekler Neden iPhone’ları Seviyor?

Bebekler neden iPhone’ları, tüm cep telefonlarını, tabletleri ve laptop’ları seviyor? Bu mini mini çocuklarımız nasıl da teknolojiye bu kadar meraklı doğdu?! İnanılmaz gerçekten… Bu tabii ki… hiç de inanılmaz değil aslında, tamamen olması gerektiği şekilde işliyor.

Bunun sebebi ilk olarak, elbette ki, bebeklerin çevrelerinde olan biten her şeyi görüp, öğrenmeleri ve onları taklit etmeleri. Biz yetişkinlerin davranışları farkında olmasak da onlara aktarılıyor.

Mesela evinizde bir deney yapın. Bebeğinizi bir yere oturtun… Önüne birkaç nesne koyun. Her şey olabilir. Kitap, oyuncak, gözlük… ve bir telefon… Hangisini tercih ettiğine bir bakın. Telefona yönelmeyebilir elbette, o zaman demek ki ilgisini çeken başka bir nesne var. Bunu öğrenmek de size onun hakkında yeni bir bilgi vermiş olacak, belki kendiniz hakkında da yeni bir bilgiye ulaşmış olacaksınız.

Çevremizde olan biten her şeyi öğrenmek üzere otomatik bir eğilimle doğuyoruz. Taklit etme olmasaydı, hiçbir doğal yeteneği yapamıyor olurduk…

Mesela bebeğinizle sohbet edin; ona bir şeyler anlatın ve size “cevap vermesi” için biraz susun. Taklit, bebeklerin öğrenme yollarından biridir. Dilinizi çıkarttığınızda yeni doğmuş bir bebek bile bunu taklit etmeye çalışır. Büyüdükçe yüz ifadenizi, beden dilinizi ve konuşma biçiminizi de taklit etmeye başlayacaktır.

Mesela ilk 6 ayda neler oluyor öğrenmek ister misiniz.?

*Bir hafta

Anneyi tanımak:

Dünyadaki ilk haftası ve sonrasında bebeğiniz sizi görüntünüzden, sesinizden ve kokunuzdan tanır. Yeni doğmuş bir bebeğin görüşü sadece 30 cm ötesine odaklanabilir ve bu da annenin memesiyle arasındaki mesafedir.

Bunu beklemeyin!

Sizin etrafta olduğunuzun farkında olduğuna dair herhangi bir işaret… Altı haftalık olduğunda ilk gülücüğüyle sizi yeterince mutlu edecek.

Hareket Etmek:

Ortalama olarak bebekler iki aylık olana kadar boyun kaslarını kontrol edemezler. Omuz kasları ise daha da yavaş gelişir birçok bebek altı aylık olmadan kendini kollarından destek alarak doğrultamaz. Bundan önce dört aylık olduklarında ise yuvarlanmayı öğrenirler.

Bunu beklemeyin!

Ona yardım ettiğiniz için bebeğinizin daha çabuk yuvarlanmasını beklemeyin. Nasıl biz bir yere tek başımıza gittiğimiz zaman yolları biri bizi oraya götürdüğü zaman olduğundan daha çabuk öğreniyorsak, bebeğiniz de boşluk ve hareketi kendisi keşfederse daha iyi öğrenir.

Oyuncakla oynamak:

Bebeğiniz bir süre elleri ve ayaklarının kendisine ait olduğunun farkına varamaz. Eline vereceğiniz bir oyuncak onun bu konuda gelişimine yardımcı olacaktır. İki aylıktan itibaren bebeğiniz önündeki nesnelere vurmayı çok sever. Parlak renkli ve hareketli nesneler, çocuğunuzu uzanmaya ve erişmeye yöneltmek için biçilmiş kaftanlardır.

Bunu beklemeyin!

Çok güçlü ve hızlı vurmasını beklemeyin. Dört aylık bir çocuk bir çıngırağı eline alabilir ama elinden bırakmak konusunda kontrol sağlayamaz. Ona kavrayabileceği farklı nesneler sunarak yardımcı olabilirsiniz.

Taklit etmeye başlamak:

Bebek konuşması evrenseldir, dünyanın her yerinde insanlar bebekler ve küçük çocuklarla konuşurken seslerini yarım oktav yükseltip ses tonlarını değiştirirler.

Bebeğinizle sohbet edin; ona bir şeyler anlatın ve size “cevap vermesi” için biraz susun. Taklit, bebeklerin öğrenme yollarından biridir. Dilinizi çıkarttığınızda yeni doğmuş bir bebek bile bunu taklit etmeye çalışır. Büyüdükçe yüz ifadenizi, beden dilinizi ve konuşma biçiminizi de taklit etmeye başlayacaktır.

Bunu beklemeyin!

Altı aylık bebeğinizden gülmek ve sizi taklit etmeye çalışmak dışında bir tepki vermesini beklemeyin.

Onu kucaklayın:

Onu kucaklayarak öğrenmeye motive edebilirsiniz. Onu kucağınızda farklı biçimlerde tutmak yeni perspektifler kazanmasını sağlayacak. Etrafındakileri farklı açılardan görmek öğrenme isteğini artıracak.

*Beş aylık

Oturabilecek kadar güçlü:

En minik bebekler bile dünyayı dik konumda görmeyi çok severler. Beş aylık bir bebek yastıklarla desteklendiğinde 10 dakika süreyle oturabilir.

Bunu beklemeyin!

Bebeğinizin yeterince denemeden bu konuda ustalaşmasını beklemeyin. Dokuz aylık olup da hala bu şekilde oturamıyorsa, bu konuyu doktorunuza danışın.

Altı ay ile bir sene arasında neler olacak?

Arkadaşlıktan hoşlanır:

Yedi aylık olduğunda diğer çocuklar ilgisini çekmeye başlar. Bebekler diğer bebeklere bayılır. Sosyal varlıklardır ve arkadaşlığı, tek başına olmaya tercih ederler. Bebekleri oynarken izlemekten hoşlanırlar ve birkaç aylıktan itibaren hareket etme biçimlerinden hemcinslerini ayırt edebilirler. Diğer bebeklerle etkileşimde olmak bebeğinizin paylaşmak gibi sosyal becerileri kazanmasını sağlar.

Bunu beklemeyin!

Bu yaşta uzun süreli arkadaşlıklar kurmasını beklemeyin. Birbirleriyle oynamaktansa yan yana oynamaya eğilim gösterirler. Ama yine de onun sosyal çevresini genişletmek için elinizden geleni yapabilirsiniz.

Ayakta durmak:

Sekiz aylık olduğunda desteklenerek ayakta durabilir. Çevredeki şeyleri gösterin ve onlar hakkında konuşun. Kısa sürede onları nasıl eline alabileceğini düşünmeye başlayacaktır. Bebeğinizi parmaklarınızı tutmasına izin verip kollarını yukarı doğru çekerek ayakta durması konusunda cesaretlendirin. Dokuz ay civarında ise mobilyalara tutunarak kendi kendine ayakta duracak. Mobilyaların üzerine sevdiği oyuncakları yerleştirerek onu teşvik edebilirsiniz.

Bunu beklemeyin!

Onu bıraktığınız yerde kalmasını beklemeyin. Şimdi karyolasının kenarlarını alçaltıp keşiflerine izin verme zamanıdır.

 

ideas.ted

parentsdergisi

 

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top