Bebek

Uyusun da Büyüsün Bebeklerim

Uyusun da Büyüsün Bebeklerim

Uyusun da Büyüsün Bebeklerim
Geçen gün bir televizyon programında büyüme hormonlarının 09:00-10:00, 22:00-23:00, 04:00-06:00 saatleri arasında salgılandığı ve bebeklerin bu saat aralıklarının ikisini uykuyla birini de beslenmeyle geçirmesi gerektiğini duydum. Büyüme hormonlarının gece salgılandığını duymuştum ama hangi saatlerde olduğunu bilmiyordum. Bu saatleri duyunca sevindim açıkçası. Çünkü bu saatlerde yapılması gerekenleri uyguladığımı farkettim. Şu anda bu düzene göre gece saatleri uykuda sabah saatleri kahvaltıda geçiyor. Özellikle uyku düzeni benim çok üzerine düştüğüm ve düzenli olmasına çalıştığım bir durum. Sonuçta uyusun da büyüsünler bebeklerimiz değil mi..

Beslenme ve uyku birbirini takip eden bir periyod bebekler için. Genellikle karınları doyunca uyurlar ya da acıkmış uyanırlar, uyanır uyanmaz beslenmek isterler. Düzenli bir uyku düzeni için düzenli bir beslenme sistemi de oluşturmak gerekiyor. Yine uzmanlardan öğrendiğime göre bebek bir sonraki aşamada ne yapacağını bilirse daha rahat ve sakin oluyormuş. Yani ne zaman karnının doyacağını ve ne zaman uyuyacağını bilen bir bebek daha mutlu olacaktır da denilebilir.

İkiz bebekleriniz olunca uyku düzeni biraz karmaşa yaratabilir. Çünkü her ne kadar ikiz olsalar da onlar iki ayrı bebek ve rutinleri farklı olabilir. Birinin gaz sorunu varken diğerinin olmayabilir, birinin uykusu varsa diğerinin olmayabilir örneğin. Peki nasıl uyutmalı ikiz bebekleri. Deneyimlerime dayanarak diyebilirim ki ikisini de aynı anda uyutmak gerekli bence. İkisini aynı anda uyutmak için aynı anda beslemek de gerekiyor dolayısıyla. Yine her yazımda belirttiğim yardımcı yine şart bu noktada.

Bebekler ilk günlerde sürekli uyurlar, tabi herhangi bir sağlık sorunları yoksa. İlk günlerde onları sevebilmek için uyanmalarını beklersiniz  Zamanla yavaş yavaş uyku saatleri azalmaya uyanık kaldıkları saatler artmaya başlar. Öyle anlar gelirki artık uyusalar da dinlensem aşamasına gelirsiniz bir süre sonra. Evet ilk günler kolayca uyudukları için hani bir uyku düzeni oluşturmaya ihtiyaç duymayabilirsiniz. Hatta ilk günlerde aynı yatakta rahatlıkla uyutabilirsiniz ikizlerinizi. Ancak ikinci aydan itibaren yataklarını ayırmak gerekli. Çünkü uyanık olan diğerini de uyandırmaya başlar artık. İlk günler uyku düzeni için erken görünse de aslında rutin oluşturmak için önemli bence. Aynı anda uyumalarını sağlamak için benzer saatlerde bebekleriniz beslemek ve biri uyuyunca diğerini de uyutmak önemli.

Sonraki aylarda da düzeni oluşturmak için bu sisteme devam etmek gerekiyor. Ben ikinci aylarında farklı yatırmaya başlamıştım bebeklerimi. Aynı anda uyumaları için beslenmelerini de düzene koymuştum ve yavaş yavaş onlar da bu sisteme alıştılar. Önce kucağımda ya da yataklarında hafifçe sallayarak aynı anda uyumalarını sağladım. İki yatağı aynı anda sallayıp uyuttuğum günleri hatırlıyorum. Bu aylarda günde üç kez gündüz uykuları vardı ve akşam erkenden uyuyorlardı. Daha sonra altıncı aydan itibaren ayağımda sallayarak uyutmaya başladım. Birini sallarken diğeri bekliyordu. Ayağımdaki uyuyunca yerine yatırıp daha sonra diğerini uyutuyordum. Bu aylarda gündüz uykusu ikiye düşmüştü yavaş yavaş. Akşam yine erkenden yatıyorlardı ancak bazen sabah çok erken kalkıyorlardı. Bu süreç on üçüncü aya kadar devam etti. Bir gün aniden ayakta sallamayı bırakmaya karar verdim. Yataklarına yatırdım ve kendiğinden uyumaya başladılar. Şu an yirmi aylıklar ve artık yataklarına yatıp kendi kendilerine uyuyorlar. Artık bir kez gündüz uykuları var. Akşam 20:30-21:00 arası uyuyorlar. Sabah 06:30-07.00 uyanıyorlar. Uyumak için yatağa yattıklarında zorlanmadan uyuyorlar.

Nasıl bu düzeni sağladım derseniz öncelikle bu konuda çok kararlıydım. Çünkü ikisi birden uyuduğunda ufak tefek işlerimi yapmak için kendime zaman kalıyordu. Belki hiçbir iş yapmadan bebeklerim uyuduğunda ben de birazcık uyuyabiliyordum. Ama biri uyurken diğeri uyanık olursa gün boyu çok daha yorucu oluyordu. Bazen uyutma çocukları sevelim diyenleri bile dinlemeden saati gelince uyuttum bebeklerimi. Akşam hiç geç saatlere kadar uykusuz bırakmadım erkenden uyuttum. Aşırı bir ağlama yoksa yataklarında kendiliğinden uyuma süreçlerinde, yatmak istemeyip, yatakta zıplarlarken hemen çıkarmadım.  Ağlarsa kucağıma alıp yeniden yatırdım. Bunu birçok kez tekrarlamak zorunda kalsam da kucaklayıp yatırdım. Uyumak zorunda olduğunu anlayana kadar devam ettim, uyku arkadaşı denedim. Kızımın bir tavşanı var onunla uyuyor artık… ama oğlum uyku arkadaşı istemedi. Verdiğim oyuncakları sürekli yatağından attı

Belirli saatlerde uyumaları için oldukça uğraştım ama sonunda belirli bir düzen oluştu ve şimdi bunun keyfini sürüyorum. Sizin düzeninize bebekler de bir süre uymaya başlıyorlar ve belli saatlerde belli alışkanlıklarını yerine getirmek istiyorlar. Artık ne zaman uyuyacaklarını ne zaman uyanacaklarını ben de biliyorum bebeklerim de biliyorlar. Siz nasıl bir düzene alıştırırsanız bebekleriniz de o düzene uyuyorlar bence. Önemli olan sizin nasıl bir düzen istediğiniz. Öğle gezmelerinizden vazgeçemiyor ve biraz geç uyusun ne olacak veya akşam geç yatsın ne olacakki diye düşünebilirsiniz. Bebeğinizin uyku düzenini kendi hayatınıza göre şekillendirebilirsiniz. Bebeğiniz sizin ne istediğinizi hissediyor ve ona göre davranıyor bence.  Ben memnunum düzenimizden, sanırım onlar da memnun. Yatma zamanı dediğimde yataklarına koşuyorlar artık. İkizlerle yoğun tempolu bir yaşamda bu durum da beni rahatlatıyor elbette.

Tüm bebeklerin mışıl mışıl uyumalarını ve uyuyup büyümelerini diliyorum.

Sevgilerimle..

Mutlu İkiz Annesii
Twitter:mutluikizannesi
Instagram: mutluikizannesii
Facebook: Mutlu İkiz Annesii
Blog: http://www.mutluikizannesii.blogspot.com/

Fotoğraf. http://www.huffingtonpost.com alıntıdır

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çıkışta Olanlar

To Top